Menu

Τα «χαράτσια» παγώνουν τα φωτοβολταϊκά στην Ήπειρο

 Σε αναβρασμό βρίσκονται πολλοί κάτοχοι φωτοβολταϊκών συστημάτων , σύμφωνα με την εφημερίδα Πρωινό Λόγο, μετά την επικείμενη ρύθμιση για ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 40%, στα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν κατασκευάσει αγρότες.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη, η οποία εάν τελικά ψηφιστεί, αφού περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα φέρει πισωγύρισμα στην αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία ήδη πλήττεται καίρια, αφού πολλοί παραγωγοί ενέργειας είναι απλήρωτοι για σχεδόν 7 μήνες από τη ΔΕΗ, την ώρα που οι υποχρεώσεις τους προς τράπεζες «τρέχουν».

Μιλώντας  στον «Πρωινό Λόγο» ο Διευθυντής της ΔΕΗ Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας Σοφοκλής Λέκκας, ανέφερε πως έγιναν 110 συνδέσεις για φωτοβολταϊκά από αγρότες, όμως άλλες περίπου 60 ματαιώθηκαν, αφού βλέποντας τις δυσκολίες στην όλη διαδικασία κάμφθηκε η θέληση των αγροτών να επενδύσουν στη συγκεκριμένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Μάλιστα, το γεγονός ότι όσοι ακυρώνουν τις αιτήσεις τους χάνουν και τα χρήματα που δαπάνησαν, από 10.000 έως 12.000 ευρώ, για το κόστος σύνδεσης, δείχνει και την απογοήτευσή τους.

Είναι βέβαιο, ότι βλέποντας τις εξελίξεις με την εισφορά στα φωτοβολταϊκά (ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση του ποσοστού, από το 37% που είναι σήμερα στο 40%), πολλοί αγρότες θα… ανακουφίστηκαν για την ακύρωση των αιτήσεων, ενώ σε ό, τι αφορά την αγωνία πολλών κατόχων φωτοβολταϊκών στις στέγες, για το εάν θα μπουν και αυτοί στη φορολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

«Έτσι όπως τα έκαναν και αφού έβαλαν όλον τον κόσμο να πάρει δάνεια για φωτοβολταϊκά, τώρα ας έρθουν αυτοί να πληρώσουν τους φόρους!» σημείωναν χθες Ηπειρώτες, που επένδυσαν στη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας. 

Θέση για το νέο, αυξημένο, «χαράτσι» που επίκειται στα φωτοβολταϊκά των αγροτών πήρε χθες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ), με επιστολή της στους βουλευτές της περιοχής και στα πολιτικά κόμματα (έχει κοινοποιηθεί σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Ηπείρου).

Η Ένωση ζητά να μη γίνει καμία περικοπή στις εγγυημένες τιμές πώλησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να εξασφαλιστεί 2μηνη παράταση των συμβάσεων σύνδεσης και αγοραπωλησίας, για όσους δεν έχουν ακόμα κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό σταθμό τους, καθώς η ήδη δοθείσα δεν απέδωσε καρπούς λόγω της ανασφάλειας που επικρατούσε στον χρηματοπιστωτικό τομέα για το μέλλον των τιμών πώλησης.  

«Επιπλέον, η περιοχή μας λόγω κλιματολογικών συνθηκών έναντι άλλων περιοχών της χώρας μας, υπολείπεται  σε απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας από τα Φωτοβολταϊκά πάρκα,  ενώ η αγορά τους και η εγκατάσταση και κατ’ επέκταση ο δανεισμός από τις Τράπεζες ήταν ίδιος με τις άλλες περιοχές» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί, ότι οι δυσκολίες για όσους επέλεξαν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό σταθμό ήταν και είναι σημαντικές. Ο δανεισμός από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύκολος, καθώς τα επιτόκια, σύμφωνα με την ΕΑΣΙ, ήταν και παραμένουν υψηλά (9,36 - 10,50%) ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής των έργων, το οποίο προ τόκων κυμαίνεται από 180.000 – 250.000 ευρώ ανά εγκατάσταση!

«Σε όλες τις τελευταίες μας συζητήσεις οι Τράπεζες είναι επιφυλακτικές στο να χρηματοδοτήσουν νέα έργα, κυρίως γιατί δε γνωρίζουν τι ξημερώνει στην αγορά των φωτοβολταϊκών» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ο οποίος υπογράφει την επιστολή.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι όσοι έχουν εγκαταστήσει μονάδες φωτοβολταϊκών (των 100 μεγαβάτ) είναι απλήρωτοι από τη ΔΕΗ για σχεδόν 7 μήνες, την ώρα όμως, που καλούνται να πληρώνουν κανονικά, ανά τρίμηνο, τον ΦΠΑ και βέβαια τις δόσεις για τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει ανασταλεί έως το τέλος του έτους η σύναψη νέων συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών και όσες αιτήσεις εξετάζονται ακόμη είναι αυτές που είχαν κατατεθεί πριν την απόφαση αναστολής. Όμως, με δεδομένη την επικείμενη αύξηση του «χαρατσιού», όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που απογοητεύονται και μετανιώνουν για την απόφασή τους να επενδύσουν σε αυτή τη μορφή ΑΠΕ.

Για να μαθαίνετε όλα όσα συμβαίνουν στην Ήπειρο κάντε Like ΕΔΩ

επιστροφή στην κορυφή
Διαφημιστείτε μέσα από τη σελίδα μας έξυπνα και με χαμηλό κόστος!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies