Menu

Μια αφίσα για την προσφυγιά - «Η σιωπή είναι ντροπή» 1ο βραβείο για πέντε μαθητές

Οι μαθητές, Αλέξανδρος Βαγγέλης, Γιάννης Βαζούτης, Νικόλας Γιόγιακας, Αντώνης Κάτσιος και Κωνσταντίνος Λιανός, κέρδισαν το 1ο βραβείο αφίσας και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου.

Τα παιδιά αποτυπώνουν στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματα για τη ρατσιστική βία και την προσφυγιά. «Πρωταγωνιστής» στην αφίσα είναι ένας νεαρός Αφρικανός, γιατί θέλησαν να πουν ότι οι ανθρώπινες αξίες δεν έχουν χρώμα. Ο Αντώνης Κάτσιος, που πριν από τρία χρόνια, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έγινε αυτόπτης μάρτυρας συμπλοκής ανάμεσα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά και την αστυνομία, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η σιωπή δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης της βίας, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή».

Για τον Νικόλα Γιόγιακα, «η προσφυγιά είναι ένας ξεριζωμός». Όπως αναφέρει, μαζί με τους συμμαθητές του και τη δασκάλα τους, αποφάσισαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό γιατί θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι «η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα βίας των όπλων. H φτώχια είναι μορφή βίας και μάλιστα εξαναγκαστικής. Η βία γεννά βία». «Για μένα, η προσφυγιά είναι καταστροφή μιας ανθρώπινης ψυχής, γιατί σου παίρνει τα πάντα, γιατί σε αναγκάζει να χτίσεις μια ζωή από την αρχή, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει», λέει ο Αλέξανδρος Βαγγελής.

Ο Κωνσταντίνος Λιανός γνωρίζει ότι «η Ελλάδα, δεν είναι μόνο χώρα υποδοχής προσφύγων. Πολλοί Έλληνες, έφυγαν από τον τόπο τους πρόσφυγες, όπως από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή».Το βραβείο, θα το αφιερώσουν στους συμμαθητές τους γιατί -όπως αναφέρει ο Γιάννης Βαζούτης- «και εκείνοι είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της προσφυγιάς».Η δασκάλα που δούλεψε και βοήθησε τους μαθητές στην εργασία, Έλενα Καλαμπάκα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσπάθεια, την ιδέα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες στην πόλη της Ηγουμενίτσας. «Δεν χρειάζεται διδακτορικό πυρηνικής φυσικής για να καταλάβει κανείς ότι μεγάλη συγκέντρωση πεινασμένων, άστεγων και απογοητευμένων ανθρώπων γεννά βία, η οποία καταφανώς δεν μένει αναπάντητη επί ίσοις όροις. Η Ηγουμενίτσα έχει μικρό πληθυσμό και, κατά συνέπεια, το επίπεδο της φιλανθρωπικής περίθαλψης έχει όριο και μάλιστα, με την οικονομική ύφεση που μας έχουν επιβάλει, το όριο αυτό περιορίζεται κάθε ημέρα» λέει η κα Καλαμπάκα.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 260 μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, με γραπτά κείμενα, ζωγραφιές, αφίσες και βίντεο. Τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού, με ατομικές και ομαδικές συμμετοχές απέσπασαν συνολικά 33 μαθητές και μαθήτριες, ενώ πολλές ήταν οι συμμετοχές που διακρίθηκαν για τη δημιουργικότητα, τα επιχειρήματα και την τεχνική τους.

επιστροφή στην κορυφή
Διαφημιστείτε μέσα από τη σελίδα μας έξυπνα και με χαμηλό κόστος!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από την Google για την παροχή των υπηρεσιών της, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies