Ακαδημία ψηφιακών δεξιοτήτων με δωρεάν μαθήματα στα Γιάννενα

dimos ioanniton

Ένα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών με την λειτουργία της Ακαδημίας ψηφιακών δεξιοτήτων, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών ενώ έχει εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο των επόμενων ετών.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για έργα σε όλους τους τομείς που έχει ανάγκη η περιοχή.

Έτσι στο κομμάτι των ψηφιακών υποδομών ο Δήμος μας προχωρά βήμα- βήμα και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η λειτουργία της Ακαδημίας με σκοπό την επιμόρφωση των πολιτών εντελώς δωρεάν.

Ο αντιδήμαρχος ψηφιακής διακυβέρνησης Φώτης Βάββας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του Δήμου, τονίζοντας ότι ήδη το σχέδιο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δράσεις που σχεδιάζονται, όπως είπε, αφορούν στα δίκτυα και τις υποδομές της πόλης, σε οριζόντιες δράσεις, σε δράσεις ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του δήμου και σε έξυπνα συστήματα στους τομείς κινητικότητας, τουρισμού, ενέργειας, περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας, στήριξης των επιχειρήσεων κ.α.

«Για τη συγκεκριμένη δράση ζητήσαμε την υποστήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων μέσω της συμμετοχής τους σε αντίστοιχη διαπαραταξιακή επιτροπή, χωρίς μέχρι σήμερα – και παρά την επιμονή μας – να έχουμε την υποστήριξη που θα θέλαμε. Παράλληλα, συζητήσαμε και ζητήσαμε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση μας» τόνισε ο κ. Βάββας.

Ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ευάγγελος Καρβούνης παρουσίασε το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η Ακαδημία.

Όπως ανέφερε η Δημοτική Αρχή, μετά από ενέργειες της Αντιδημαρχίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχώρησε στην πιστοποίηση του Δήμου ως Ακαδημία Cisco, με κύριο στόχο να προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στις νέες τεχνολογίες στο σύνολο των δημοτών.

Ο Δήμος, ως Ακαδημία Cisco, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα προγράμματα του Cisco Networking Academy σε ένα ευρύ φάσμα συμπολιτών μας, χωρίς οποιαδήποτε κόστος συμμετοχής. Το περιεχόμενο και η e-learning πλατφόρμα προσφέρονται χωρίς κόστος από τη Cisco, ενώ το πρόγραμμα γίνεται με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του Επιστημονικού Κολλεγίου Ελλάδος SCG, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση για τον Δήμο.

Η παρακολούθηση του προγράμματος θα γίνεται είτε διαδικτυακά, είτε σε υβριδική μορφή, δηλαδή στο χρόνο και με ρυθμό που θα επιλέγει ο κάθε ενδιαφερόμενος, αλλά και μέσω της παρακολούθησης μαθημάτων τα οποία θα παρουσιάζονται από εξειδικευμένο πιστοποιημένο καθηγητή.

Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος και των σχετικών εξετάσεων, θα παρέχεται ψηφιακή βεβαίωση παρακολούθησης (Certification of Completion) και Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης (Digital Training Badge). Το Digital Badge πιστοποιεί τον φορέα χορήγησης του πιστοποιητικού, τις δεξιότητες που έχει ο κάτοχός του και με ποιο τρόπο το έχει αποκτήσει και αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τον κάτοχό του στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που οδηγούν σε πιο απαιτητικές πιστοποιήσεις της Cisco, τα οποία θα συμπεριληφθούν σταδιακά στα προσφερόμενα προγράμματα της ακαδημίας μας.

Τα δύο πρώτα προγράμματα εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, με γνωστικό αντικείμενο «Βασικές γνώσεις δικτύων» και «Εισαγωγή στην Κυβερνοασφάλεια», τα οποία θα υλοποιηθούν διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες για την ύλη και τις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνουν γνωστές με ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.