Αλλάζουν τα πάντα στην υγεία

Πώς το 5G θα συμβάλλει στη μεταμόρφωση του συστήματος Υγείας, και στη βελτίωση της περίθαλψης.

Η είσοδος της ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα πριν από 14 χρόνια έδωσε τεράστια ελπίδα σε γιατρούς και ασθενείς για ένα πιο υγιές μέλλον.

Μόλις το 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη στη χώρα μας χειρουργική επέμβαση ογκομείωσης για καρκίνο ωοθήκης με αποκλειστική χρήση ρομπότ. Λόγω της εφαρμογής ρομποτικής χειρουργικής, που προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια, η γυναίκα ασθενής χρειάστηκε μόλις 24 ώρες για να πάρει το εξιτήριο στα χέρια της και να επιστρέψει στο σπίτι της για να συνεχίσει την ανάρρωσή της.

Κι αν η τεχνολογία έχει ήδη ωφελήσει το σύστημα υγείας, προσφέροντας επαναστατικές πρακτικές, τότε είναι άξιο να αναλογιστούμε τι θα επακολουθήσει με την είσοδο του 5G. Πρόκειται να ανοίξει νέες «πόρτες» δίνοντας «ανάσα» στο σύστημα υγείας, προσφέροντας ποιότητα στην περίθαλψη των ασθενών και πρόληψη από πιθανά προβλήματα υγείας καθώς, επίσης, μειώνοντας το κόστος τόσο για τους ίδιους τους πολίτες όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Κάππας, ο οποίος αναφέρει: «Οι εξελίξεις στην ιατρική, στην τεχνολογία, στο αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, ενθάρρυναν τον πολλαπλασιασμό ανεξάρτητων ή/και δορυφορικών κέντρων. Το 5G θα υποστηρίξει αυτό το αποκεντρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, βοηθώντας τους παρόχους υγείας να γίνουν περισσότερο αξιόπιστοι και προσιτοί».

Το 5G και τα οφέλη στην τηλεϊατρική

Η νέα γενιά δικτύων θα συμβάλει στη μετατροπή παλαιών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και ειδικά το 5G που αναπτύσσουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών σε κάθε χώρα, μπορούν να παρέχουν ουσιαστικά επίπεδα συνδεσιμότητας επιτρέποντας την ανάπτυξη ενός εξελιγμένου και πιο «έξυπνου» οικοσυστήματος υγείας, ενός συστήματος που μπορεί να ικανοποιήσει με ακρίβεια, αποτελεσματικότητα, οικονομικά, αποδοτικά και σε ευρεία κλίμακα τόσο τις ανάγκες των ασθενών όσο και των παρόχων υγείας.

Με την έλευση του 5G στα νοσοκομεία όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά. Λόγω της πολύ γρήγορης ταχύτητάς του και της μειωμένης καθυστέρησής του (1-5 m sec σε αντιδιαστολή με 20-30 m sec στο 4G ), του μεγαλύτερου εύρους ζώνης, της δυνατότητας σύνδεσης περισσότερων συσκευών σε ένα δίκτυο και της αξιοπιστίας του όσον αφορά στη σταθερότητα, το 5G θα επιταχύνει την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, ανοίγοντας νέους «δρόμους».

Γιατί είναι όμως το 5G τόσο απαραίτητο για το σύστημα Υγείας και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της τηλεϊατρικής; Τα πλεονεκτήματα που έχει η έλευση του 5G στα νοσοκομεία και η μεταμόρφωση σε «έξυπνα» νοσοκομεία είναι πολλά:

Ταχύτερη και πιο ποιοτική περίθαλψη

Τα αρχεία που δημιουργούνται από τους σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας, τις ακτινογραφίες και τα υπόλοιπα ιατρικά μηχανήματα υψηλής ανάλυσης πρέπει να είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος προκειμένου να καταγράψουν τις μικρότερες λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη διάγνωση ενός προβλήματος υγείας.

Η αποστολή αυτών των αρχείων στους ειδικούς επιβαρύνει το εύρος ζώνης του νοσοκομείου και επηρεάζει την απόδοση και ταχύτητα του δικτύου για κρίσιμες εργασίες. Ταυτόχρονα, επιβραδύνει τη διαδικασία ελέγχου των ακτινογραφιών που αποστέλλονται, λόγω των χαμηλών ταχυτήτων upload και download, καθυστερώντας τις διαγνώσεις ίσως απειλητικών καταστάσεων για τη ζωή.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως οι πολύ υψηλές ταχύτητες και το μεγαλύτερο εύρος ζώνης του 5G θα βελτιώσουν την πρόσβαση στη φροντίδα και την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών. Θα δημιουργήσουν πιο αξιόπιστες υπηρεσίες τηλεϊατρικής από αυτές που έχουμε σήμερα, επεκτείνοντας την πρόσβαση στο internet, μειώνοντας την καθυστέρηση στη λήψη videos και κατ’ επέκταση μειώνοντας τον χρόνο αναμονής των ασθενών για κρίσιμες διαγνώσεις.

Αισθητήρες IoT και απομακρυσμένη παρακολούθηση

Πέρα από τις υψηλές ταχύτητες, μια από τις πολύ σημαντικές ικανότητες του 5G είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα για τη σύνδεση περισσότερων συσκευών σε ένα δίκτυο, μειώνοντας παράλληλα και τον λανθάνοντα χρόνο αυτών των συσκευών. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του αριθμού των ΙοΤ (Internet of Things) αισθητήρων, κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο και στην υγειονομική περίθαλψη.

Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη live αποστολή δεδομένων απομακρυσμένα σε γιατρούς, επιτρέποντας τους να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς τους, εντοπίζοντας πολύ γρηγορότερα τυχόν αλλαγές στην πορεία της υγείας τους. Έτσι, τα Wearables αναμένεται να μειώσουν τα κόστη ενός νοσοκομείου, αλλά και των ασθενών τα επόμενα χρόνια.

Μείωση εξόδων

Ιδιαιτέρως για τους ασθενείς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές η εφαρμογή στην τηλεϊατρική θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα, καθώς δεν θα είναι απαραίτητη η συνεχής μετακίνηση του ασθενή για κάθε ραντεβού με τον γιατρό του. Ο επιβλέπων θα μπορεί να βλέπει την πορεία του ασθενή μέσα από την τεχνολογία. Θα συλλέγει τα απαραίτητα data σε πραγματικό χρόνο, θα είναι σε θέση να βλέπει εγκαίρως τυχόν αλλαγές στην υγεία του ασθενή και να τον καθοδηγεί απομακρυσμένα μέσω video calls.

Ρομποτική χειρουργική: Επεμβάσεις χωρίς σύνορα

Η σημαντική μείωση του λανθασμένου χρόνου που είναι σε θέση να προσφέρει το 5G, καθώς και η σταθερότητα και αξιοπιστία του, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη της ρομποτικής χειρουργικής. Τη διεξαγωγή, δηλαδή, απομακρυσμένων ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ρομποτικές επεμβάσεις επιτρέπουν στους χειρουργούς να εκτελούν χειρισμούς και να πραγματοποιούν απομακρυσμένα επεμβάσεις σε ασθενείς, ακόμη και αν εκείνοι βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες. Έτσι αναμένεται να μειωθούν τα κόστη για επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο εξωτερικό, μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δίκτυο 5G πρόκειται να φέρει την επανάσταση στις χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω της ταχύτητας μετάδοσης, αλλά και κυρίως του μηδενισμού της χρονοκαθυστέρησης. Η απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ θα μετατραπεί σε τυπική πρακτική. Θα επιτρέψει σε γιατρούς να ασκούν χειρουργικές δεξιότητες με επαυξημένη πραγματικότητα. Ήδη, τον Φεβρουάριο του 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ινστιτούτο Έρευνας Νοτιοανατολικής Κίνας η πρώτη απομακρυσμένη εγχείρηση με τη βοήθεια ρομπότ μέσω της τεχνολογίας 5G, σε ζώο που βρισκόταν 50 χλμ. μακριά στο Ηπατοχολικό Νοσοκομείο του Μενγκτσάο.

Τα «έξυπνα» νοσοκομεία

Τα πολλά πλεονεκτήματα στην περίθαλψη που θα προκύψουν από τον μετασχηματισμό των νοσοκομείων σε «έξυπνα» νοσοκομεία (smart hospitals) θα είναι εμφανή όταν φτάνουν οι ασθενείς στο σημείο.

Ήδη, από τα πρώτα νοσοκομεία που έχουν πραγματοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση, όπως το Rush University Medical Center στο Σικάγο, φαίνεται ότι τα «έξυπνα» νοσοκομεία φέρνουν την επανάσταση στον τομέα της υγείας. Με το 5G όλα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσα σε ένα «έξυπνο» νοσοκομείο. Από τα ντουλάπια φαρμάκων που ανοίγουν μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες και παρακολουθούν το φάρμακο το οποίο αφαιρείται, μέχρι τo chart των ασθενών το οποίο θα ενημερώνεται αυτόματα, με τυχόν εξετάσεις ή εξελίξεις στην υγεία του. Όλα θα συνδέονται και θα διασυνδέονται από τη στιγμή που ο ασθενής θα φτάνει στην είσοδο του νοσοκομείου.

Πηγή: iefimerida.gr