Αμάραντος Κόνιτσας: Ο ασβεστολιθικός βράχος που βγάζει ιαματικούς ατμούς!

Ένα μοναδικό, θεραπευτικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κόνιτσας Ιωαννίνων, τον Αμάραντο Κόνιτσας.

Εκεί όπου βρίσκονται τα μοναδικά στο είδος τους ιαματικά ατμόλουτρα στην Ευρώπη και μάλιστα σε τέτοιο υψόμετρο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ασβεστολιθικό βράχο που έχει οπές – ρήγματα από τις οποίες βγαίνουν ιαματικοί ατμοί. Ο ζεστός αέρας και ο ατμός έχει θερμοκρασία περίπου 33-39 βαθμούς Κελσίου. 

Εκεί λοιπόν βρίσκεται και το θεραπευτήριο, δηλαδή σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ατομικά δωμάτια – λουτήρες, μέγιστης χωρητικότητας δύο ατόμων και ένα μεγαλύτερο δωμάτιο χωρητικότητας 20 ατόμων όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το ατμόλουτρο διάρκειας 30 λεπτών. Στο θεραπευτήριο έρχεται αέρας και ατμός διοχετευόμενος από το εσωτερικό της γης. Η ροή του ατμού είναι φυσική και συνεχόμενη όλες τις εποχές του έτους καθιστώντας έτσι μοναδική την εμπειρία ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών είναι πολλές όπως αδενοπάθειες, αναπνευστικά -άσθμα -αρθροπάθειες – ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, νευραλγίες, οσφυαλγίες, οστεοαρθρίτιδες, χρόνιες απλές βρογχίτιδες κτλ.

Η επίσημη αναγνώριση των ατμόλουτρων Αμάραντου, ως ιαματικών έγινε το 2018 με σχετική απόφαση της τότε υπουργού Τουρισμού και δημοσίευση στο ΦΕΚ με ημερομηνία 2-6-2018.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βότανα, καρποί της Γης».

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=iTEZ8G3kZI0″ width=”740″ height=”640″]