Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις μαθητών σε Ιωάννινα και Φιλιππιάδα

Οκτώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας και τέσσερις μαθητές του Γενικού Λυκείου Ανατολής  Ιωαννίνων δικάζονται στις 23 και 25 Φεβρουαρίου στα Γιάννενα για τη συμμετοχή τους σε μαθητικές κινητοποιήσεις  το 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Οι διώξεις των μαθητών  έγιναν, στην πρώτη περίπτωση, ύστερα από την υποβολή  μηνύσεων από «αγανακτισμένο γονέα» για  «παράνομη κατάληψη» και  «διακοπή της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος»  και από τη διευθύντρια του σχολείου στη δεύτερη, με  πανομοιότυπες αιτιάσεις. 

Οι μαθητές  έκαναν πράξη  αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των μαθητικών κοινοτήτων τους, στο πλαίσιο διεκδικήσεων για  ένα καλύτερο σχολείο και την επίλυση υλικοτεχνικών προβλημάτων  και ελλείψεων στα σχολεία τους. Διατύπωσαν  τις αντιρρήσεις τους  για την αύξηση και αλλαγή της ύλης των μαθημάτων  στη μέση της σχολικής χρονιάς και διαμαρτυρήθηκαν για την ανεπαρκή θέρμανση και συντήρηση των υποδομών  στη σχολική μονάδα, την καθαριότητα και άλλα υπαρκτά προβλήματα.

Στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών για ένα δημόσιο, δημοκρατικό σχολείο που παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Οι  αγώνες  ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές  που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και βάζουν εμπόδια στην απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων, εξετάσεις PISA, σκοταδιστικά και απαρχαιωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, αξιολόγηση σχολικών μονάδων) βρίσκουν ενωμένη την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

  • Απαιτούμε άμεσα να παύσουν οι διώξεις των μαθητών  και να τεθούν οι υποθέσεις στο αρχείο.
  • Καταδικάζουμε τα μαθητοδικεία και την ποινικοποίηση των  συλλογικών  μαθητικών  αγώνων.
  • Συμπαραστεκόμαστε  στους μαθητές και τις οικογένειές τους  και εκφράζουμε την έντονη  αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια φίμωσης των μαθητών και επιβολής καθεστώτος τρομοκρατίας στα σχολεία. 

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ