Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο ιστό στο πίσω μέρος του ματιού.

Αιτίες

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του διαβήτη. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς.

Συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να είναι ήπια και δύσκολο να εντοπιστούν. Με την πάροδο του χρόνου, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προκαλέσει:

  • Απώλεια όρασης: Η απώλεια όρασης μπορεί να είναι αργή και σταδιακή ή να συμβεί ξαφνικά.
  • Αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων: Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται πιο θαμπά ή λιγότερο φωτεινά.
  • Δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα: Τα φώτα μπορεί να φαίνονται πιο έντονα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας γίνεται συνήθως από οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το μάτι σας με φακό και θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή για να ελέγξει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή.

Θεραπεία

Η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας έχει ως στόχο τη μείωση του κινδύνου απώλειας όρασης.

  • Φάρμακα: Τα φάρμακα για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως ενδοφλέβια ενέσεις, κολλύρια και χάπια.
  • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της όρασης σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Οφθαλμίατρος

Η διάγνωση και η θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας πρέπει να γίνονται από έναν έμπειρο Χειρουργό Οφθαλμίατρο.

Οφθαλμίατρος ΕΟΠΥΥ

Οι κάτοχοι ΕΟΠΥΥ μπορούν να επισκεφτούν έναν οφθαλμίατρο ΕΟΠΥΥ για να εξετάσουν τα μάτια τους για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η εξέταση για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι συνήθως δωρεάν για τους κατόχους ΕΟΠΥΥ.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί πλήρως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:

  • Κρατήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Κάντε τακτικά ασκήσεις.
  • Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή.
  • Διακόψτε το κάπνισμα.

Συμπέρασμα

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.