Δίκη Γιακουμάκη: Τα σημάδια στα χέρια του Βαγγέλη και η πρόταση της Εισαγγελέως για την παρέα των Κρητικών

Συνεχίστηκε σήμερα μετά από ολιγοήμερη διακοπή στα Ιωάννινα η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Οι ποινές πρωτόδικα

Τον Ιούνιο του 2019, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων είχε κρίνει ένοχους 8 από τους 9 κατηγορούμενους, για περιπτώσεις επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Το δικαστήριο καταδίκασε τους 5 εξ αυτών σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών. Στους υπόλοιπους τρεις, οι οποίοι ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων, είχε επιβληθεί παροχή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών. Και οι 8 καταδικασθέντες είχαν ασκήσει έφεση. Μάλιστα το δικαστήριο είχε μετατρέψει την ποινή φυλάκισης των 3 ετών σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως για τους πέντε ενήλικες καταδικασθέντες…

Η Εισαγγελέας του τριμελούς Πλημμελειοδικείου ζήτησε σήμερα την ίδια ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα  στους κατηγορούμενους.

Ο έντονος διάλογος με μάρτυρα καθηγήτρια που προσπάθησε να “δικαιολογήσει” τα όσα συνέβησαν στη Γαλακτοκομική Σχολή

“Προλαμβάνουμε αυτές τις καταστάσεις ώστε να μην συμβεί κάτι χειρότερο. Έπρεπε να ήσασταν πιο αυστηρή” είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του δικαστηρίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αφού λίγο νωρίτερα η καθηγήτρια της Γαλακτοκομικής Σχολής κ. Παπαπέτρου είχε δηλώσει ότι μιλώντας με την μητέρα του 20χρονου Βαγγέλη, της ανέφερε μόνο το “καψώνι” για το νερό.

Η επισήμανση της εισαγγελέως για τα σημάδια που έφερε ο Βαγγέλης

Καταπέλτης κατά της μάρτυρος ήταν και η Εισαγγελέας έδρας, υπογραμμίζοντας πως της έκανε εντύπωση το γεγονός ότι είδε γρατσουνιές στην άκρη των δακτύλων του Γιακουμάκη, ενώ γνώριζε ότι δεν έκανε αγροτικές δουλειές.

Η αγόρευση της εισαγγελέως για τα βασανιστήρια του 20 σπουδαστή από τους “φίλους” του

Δίκη Γιακουμάκη: Η πρόταση της Εισαγγελέως για την παρέα των "νταήδων" Κρητικών - "Ο Βαγγέλης είχε αξίες"

«Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για έντεκα περιστατικά για το 2013, το 2014 και το 2015. Ο Γιακουμάκης διέμενε στην αρχή με συντοπίτες του, ήταν ήσυχο και ευγενικό παιδί. Οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει κλειστή ομάδα και λειτουργούσαν σαν συμμορία την αποκαλούσαν η ομάδα των Κρητικών.

Συμπεριφέρονταν βίαια κατά του Γιακουμάκη. Απέκρυπτε τη συμπεριφορά τους γιατί φοβόταν ότι θα γίνει η συμπεριφορά τους πιο έντονη και επιθετική», είπε για να συνεχίσει: «Δεν αναλογίστηκαν έστω και τόσα χρόνια μετά μήπως συνέβαλαν στον θάνατο του,

δεν ζήτησαν συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσαν, μόνο αυτοί συνεχίζουν να θεωρούν την συμπεριφορά αυτή πλάκα και πειράγματα ….

Μόνο κάποιοι φίλοι τους… είπαν ότι ταλαιπωρήθηκαν κιόλας που τους κάλεσαν μάρτυρες στην υπόθεση.

Θα ήθελα να ήταν εδώ οι κατηγορούμενοι και να τους ρωτήσω πως θα ένιωθαν αν ήταν αυτοί θύματα; Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξίας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Δίκη Γιακουμάκη: Η πρόταση της Εισαγγελέως για την παρέα των "νταήδων" Κρητικών - "Ο Βαγγέλης είχε αξίες"

Και το θύμα τα εκλάμβανε ως πλάκα…Όχι! ζούσε σε καθεστώς φόβου!

Είχε έντονο φόβο για τους τελειόφοιτους της προηγούμενης χρονιάς και τον βασάνιζαν με τη συμπεριφορά τους. Ισχυρίζονται ότι θα είχε αντιδράσει ….εάν δεν τα εκλάμβανε ως πλάκα ….να ενταχθεί στην ομάδα. Όμως είχε αρχές και δεν ήθελε .

Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε; Σε ποιον; Όταν, είχε διαμαρτυρηθεί μια ανήλικη που συγκατοικούσε με μια μεγάλη γυναίκα; Αντί να ψάξουν την έβγαλαν παράξενη ….τη σπουδάστρια την χαρακτήρισαν άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και προσπάθησαν να την διώξουν.

Θα είχε ολοκληρωθεί η αποπομπή της εάν δεν είχαν αντιδράσει οι γονείς της, τους όποιους και ενημέρωσε.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε αξίες. Ντρεπόταν για τους κατηγορούμενους συντοπίτες του.

Σας αναφέρω τα λόγια του πατέρα του Βαγγέλη», είπε.

Την ενοχή των κατηγορούμενων (την ίδια ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα) πρότεινε η εισαγγελέας της έρδρας στην υπόθεση Β. Γιακουμάκη, για τους οκτώ κατηγορούμενους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων μετά την συνέχιση της δίκης που ξεκίνησε και πάλι σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίων.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, με τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Πηγή: infokids.gr