Έκτακτο επίδομα: Ποιοι θα πάρουν «δώρο Πάσχα» έως 300 ευρώ

Τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του επιδόματος προς τα ευάλωτα νοικοκυριά αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, πρόθεση είναι ο αριθμός των δικαιούχων να προσεγγίσει το 1.000.000, με το μηχανισμό επιλογής να διαλέγει με απόλυτη στόχευση όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Το σύστημα επιλογής θα θυμίζει τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος Χριστουγέννων, ωστόσο η «βεντάλια» θα πρέπει να ανοίξει περισσότερο. Γι αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα ειδικό αλγόριθμο όπου με βάση αυτόν θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.

Μόλις ολοκληρωθεί ο αλγόριθμος, θα μπουν όλα τα στοιχεία και τότε οι αρμόδιοι θα καταλήξουν στον τελικό αριθμό των δικαιούχων, αλλά και στο τελικό ύψος του επιδόματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο επίδομα δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις και ότι η κυβέρνηση θέλει το επίδομα να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το Πάσχα.

Το σύστημα επιδότησης θα συνυπολογίζει εισόδημα, καταθέσεις, οικογενειακή κατάσταση, ακόμα και τη σύνθεση του νοικοκυριού, προκειμένου να καταλήγει στους δικαιούχους και στο ύψος του επιδόματος. Με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια, το επίδομα δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ για κάθε δικαιούχο, ωστόσο και αυτό το ποσό δεν θα είναι ίδιο για όλους.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 4 Μαρτίου, όταν και θα υπάρχει επίσημη εικόνα για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 και την πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι παραμένουν πολλά σενάρια τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε παράμετρο.