Γαλλία: Θρίλερ με την εξαφάνιση του μικρού Εμίλ – Τα σενάρια που επικρατούν

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την εξαφάνιση του μικρού Εμίλ, μόλις δυόμιση ετών, ο οποίος αγνοείται από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν έπαιζε στον κήπο του σπιτιού των παππούδων του, στο μικρό χωριό Βερνέ των Άλπεων.

Παρά την άμεση κινητοποίηση 800 ατόμων, μεταξύ των οποίων χωροφύλακες, πυροσβέστες και εθελοντές, που προσπάθησαν να εντοπίσουν το παιδί, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Τη Δευτέρα οι Αρχές ανακοίνωσαν πως οι έρευνες θα γίνουν πιο στοχευμένες με την συμμετοχή drones, σκύλων ανιχνευτών και θερμικών καμερών ενώ ελικόπτερο πετάει στην περιοχή και μεταφέρει ηχογραφημένο μήνυμα με την φωνή της μητέρας του Εμίλ, η οποία τον προτρέπει να εμφανιστεί, αν βρίσκεται κάπου κρυμμένος.

Την Τρίτη ο εισαγγελέας της περιοχής Ντιν Λε Μπαιν σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως: «Κανένα ίχνος, καμία πληροφορία, κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί για να εξηγήσουμε αυτή την εξαφάνιση, παρά την κολοσσιαία επιχείρηση έρευνας στο μικρό χωριό». Ο ίδιος, αποκάλυψε πως μετά τις αποτυχημένες έρευνες της Κυριακής και της Δευτέρας την Τρίτη «ανοίγει» το πεδίο των ερευνών με «επίσκεψη» και στα 30 σπίτια της περιοχής ενώ ζητήθηκαν πληροφορίες από όλους τους κατοίκους και ερευνήθηκαν 12 οχήματα. Από την πλευρά του ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μαρκ Σαπιύ δήλωσε πως από το πρωί της Τρίτης η είσοδος στο χωριό «κλείνει» και απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες. Ο Σαπιύ εξέφρασε την άποψη πως, αν ο Εμίλ είχε χαθεί περιπλανώμενος κοντά στο μικρό χωριό, θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί εντός 48 ωρών. Το γεγονός πως δεν βρέθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα και μπορεί να περιπλανιέται στο παρακείμενο δάσος χωρίς νερό και τροφή, επιτείνει την ανησυχία για την τύχη του παιδιού.

Ο καύσωνας που επικρατεί στη Γαλλία μειώνει τις ελπίδες να βρεθεί ο Εμίλ ζωντανός

Πάντως, ο εισαγγελέας Ρεμί Αβόν τόνισε πως μετά από τρεις μέρες εξαφάνισης του παιδιού και με την Γαλλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα από την Δευτέρα οι πιθανότητες ο Εμίλ να εντοπιστεί ζωντανός ολοένα και λιγοστεύουν. Ο εισαγγελέας ανέφερε, επίσης, πως σε αυτό το στάδιο των ερευνών όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και κανένα στοιχείο δεν καταδεικνύει πως ένα ποινικό αδίκημα είναι η αιτία αυτής της εξαφάνισης ενώ πρόσθεσε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο που να εμπλέκεται.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης το παιδί εξαφανίστηκε γύρω στις 5.15 το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), όπως δήλωσε η οικογένεια και οι γείτονες ενώ η δήλωση εξαφάνισης στην χωροφυλακή έγινε στις 6 (τοπική ώρα). Οι έρευνες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τοπικού εισαγγελέα ενώ αναμένεται να εξεταστούν όσα άτομα επισκέφθηκαν το μικρό χωριό των Άλπεων το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο δήμαρχος της περιοχής Φρανσουά Μπαλίκ δήλωσε την Κυριακή στο δίκτυο Franceinfo πως: «Δεν υπάρχει κίνδυνος σε αυτό το ήσυχο χωριό (το Βερνέ) με τα 20 σπίτια» και αποκάλυψε ότι δύο κάτοικοι είδαν το απόγευμα του Σαββάτου τον Εμίλ να περπατά στο δρόμο αλλά «δεν ανησύχησαν επειδή όλα τα παιδιά κυκλοφορούν ελεύθερα στο χωριό».

«Του άρεσε να κυνηγά πεταλούδες», λέει η μητέρα του

Την Τρίτη συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του ξανθού Εμίλ με την συμμετοχή και ελικοπτέρου που πετούσε στην περιοχή και μετέδιδε ηχογραφημένο μήνυμα της απελπισμένης μητέρας του μικρού αγοριού. Στο μήνυμα η μητέρα του Εμίλ προτρέπει τον γιο της αν έχει κρυφτεί να βγει από την κρυψώνα του. Η ίδια αποκάλυψε στις Αρχές πως άρεσε στον Εμίλ να κυνηγά πεταλούδες. Πάντως, καθώς, προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στον εντοπισμό του Εμίλ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της απαγωγής ενώ παιδίατρος που μίλησε στην εφημερίδα Le Parisien τόνισε πως ένα παιδί 2,5 ετών θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί εντός 48 ωρών αφού δεν έχει την δυνατότητα να περπατήσει σε αυτό το χρόνο παραπάνω από δύο με τρία χιλιόμετρα. Η ίδια παιδίατρος επισήμανε τον κίνδυνο αφυδάτωσης για το παιδί και την αδυναμία σε αυτή την ηλικία να βρει μόνο του τροφή και νερό ενώ ο καύσωνας που επικρατεί στη Γαλλία κάνει την παιδίατρο λιγότερο αισιόδοξη για τις πιθανότητες να εντοπιστεί το παιδί ζωντανό.

Εκπρόσωπος της γαλλικής χωροφυλακής σε δηλώσεις του την Τρίτη ανέφερε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το μικρό αγόρι να έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου και ο οδηγός είτε να έκρυψε το άψυχο σώμα του, είτε να το μετέφερε σε άλλη περιοχή. «Είτε έκρυψαν την σορό μετά από δυστύχημα, είτε την μετέφεραν», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως οι σκύλοι ανιχνευτές αν υπήρχε σορός στην περιοχή θα την είχαν ανακαλύψει κατά την διάρκεια των ερευνών. Σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία, προς το παρόν, η υπόθεση εξαφάνισης του Εμίλ δεν πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί απαγωγή αλλά «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά».