Γιάννενα: Ανάβουν οι τζαμάλες στις 26 Φεβρουαρίου

Στις 26 Φεβρουαρίου θα ανάψουν φέτος οι Τζαμάλες στα Γιάννενα, ένα έθιμο που μετράει πολλά χρόνια και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις απόκριες.

Πρόκειται για ένα έθιμο που η σκούφια του κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει στα Γιάννενα κάθε χρόνο τις Αποκριές!

Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής με το άναμμα μεγάλης φωτιάς σε κάθε γειτονιά των Ιωαννίνων και συνεχίζεται γύρω από τις φλόγες μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με χορούς, τραγούδια, άφθονα κεράσματα και ζεστή φασολάδα.

Στο σύνολο πάνω από 60 γειτονιές στα Ιωάννινα ανάβουν τη δική τους τζαμάλα κάθε χρόνο! Η προετοιμασία ξεκινάει τρεις μέρες νωρίτερα ώστε να συγκεντρωθούν τα ξύλα και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για το μεγάλο ξεφάντωμα.

Κάθε γειτονιά των Ιωαννίνων και κάθε χωριό του Νομού Ιωαννίνων έχει την δική του τζαμαλα. Οι πιο δημοφιλείς τζαμαλες είναι της Καραβατιάς , του κάστρου, στα Λακκώματα, Πλατανάκια, η Λούτσα.

Πηγή φωτογραφίας: Από Jkravv – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47351726