Γιάννενα: Ανεγκέφαλοι μετέτρεψαν σε κλόουν ευεργέτη και μαχητές της Απελευθέρωσης

Ένα θλιβερό συμβάν που προκαλεί ντροπή αντικρίζουν πολίτες και περαστικοί των Ιωαννίνων περπατώντας στην παραλίμνια περιοχή.

Βάνδαλοι μετέτρεψαν τις προτομές αγωνιστών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων καθώς και ευεργέτη της πόλης σε κλόουν με άσπρες και κόκκινες μπογιές. Πρόκειται για τρεις προτομές και συγκεκριμένα του Χριστόδουλου Σώζου, του Μιχαήλ Στιβαρού και του Χρήστου Κατσάρη.

Ο Χριστόδουλος Σώζος έχασε τη ζωή του στη μάχη στις 6 Δεκεμβρίου 1912 στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων , δηλαδή στη Μάχη του Μπιζανίου στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Μανωλιάσσα Ιωαννίνων. Έγινε ο πρώτος και ο μόνος δήμαρχος της Κύπρου που έπεσε μαχόμενος σε μάχη ως απλός στρατιώτης.

 

Ο Μιχαήλ Στιβαρός ήταν Κύπριος αγωνιστής έπεσε ηρωικά στη μάχη Μπιζανίου το Δεκέμβριο του 1912, πολεμώντας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Ο Χρήστος Κατσάρης ήταν Γιαννιώτης και ευεργέτης κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μεταξύ άλλων παραχώρησε στο Δήμο Ιωαννιτών ένα κατάστημα στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, ένα οικόπεδο στη λεωφόρο Κηφισίας καθώς και πενήντα εκατομμύρια δραχμές για την κατασκευή έργων. Επίσης, κατασκεύασε ταπητουργείο και κοινοτικό κατάστημα στο Καλέντζι των Ιωαννίνων, τον τόπο καταγωγής του.