Γιάννενα: Αντιδράσεις για το Συνέδριο που αφορά την εποχή του Αλή Πασά – Η απάντηση των διοργανωτών

Αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε τις τελευταίες μέρες το γεγονός της διοργάνωσης ενός Συνεδρίου στα Γιάννενα καθώς επικράτησε η φημολογία ότι πρόκειται για μια εκδήλωση προς τιμήν του Αλή Πασά.

Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις και ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει λόγος για αντιδράσεις μιας και δεν πρόκειται για συνέδριο αφιερωμένο στον Αλή Πασά αλλά για εκδήλωση που αφορά τα γεγονότα της περιόδου του Αλή Πασά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Με ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματεύεται τα ιστορικά γεγονότα στα Γιάννενα και την Ήπειρο της περιόδου του Αλή Πασά, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ΚΑΙ συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ιωαννιτών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Πρόκειται για μία μεγάλη και πολυκύμαντη ιστορική περίοδο για την οποία κορυφαίοι ερευνητές θα παρουσιάσουν σημαντικές πτυχές της. Το συνέδριο αναφέρεται στην συγκεκριμένη ταραγμένη περίοδο και δεν αποτελεί μία εκδήλωση τιμής προς τον Αλή Πασά. Η περίοδος εκείνη διαδραμάτισε κομβικό ρόλο για την ελληνική επανάσταση και αυτός ο ρόλος θα αναδειχθεί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σημείωσε ότι οι εισηγήσεις που θα γίνουν θα αφορούν σε μία μακρά ιστορική περίοδο των Ιωαννίνων. Είναι η περίοδος όπου ήδη έχει ιδρυθεί η Φιλική Εταιρεία και ετοιμάζεται η κήρυξη της Επανάστασης.

«Θα δούμε πως τα τεκταινόμενα στα Γιάννενα επηρέασαν την Επανάσταση και παράλληλα σημαντικοί ιστορικοί θα αναλύσουν οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της εποχής και της περιοχής. Δεν πρόκειται για ένα συνέδριο προς τιμή του Αλή Πασά αλλά για ένα συνέδριο που αφορά στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο» υπογράμμισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις έξι το απόγευμα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»

Οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με επίσκεψη στο Νησί και ξενάγηση στο «Μουσείο Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου» από τον Φώτη Ραπακούση.