Γιάννενα: Διαγωνισμός για το ομορφότερο μπαλκόνι!

Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ο τομέας προστασίας περιβάλλοντος και Λίμνης του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων με συμμετοχή πλήθους φορέων, συλλόγων και εθελοντών με στόχο την «εκπομπή» πολλαπλών μηνυμάτων για την αξία της φροντίδας του περιβάλλοντος που ζούμε.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πράσινων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την περίοδο  σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την  «Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα»  της οποίας το φετινό θέμα έχει το σύνθημα  «EU Green Deal – Make It Real»

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι ακόλουθες:

-Διαγωνισμός για το ομορφότερο μπαλκόνι και αίθριο χώρο

Από χθες (10/5) ξεκίνησε διαγωνισμός ομορφότερου μπαλκονιού καθώς και κάθε άλλου αίθριου χώρου που είναι ορατός σε κοινή θέα με σκοπό να δημιουργηθούν όμορφες πολύχρωμες νότες στις γειτονιές των Ιωαννίνων.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά. Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευτεί  και θα αξιοποιηθεί από το γραφείο τουρισμού του Δήμου.

Διάρκεια διαγωνισμού έως 5 Ιουνίου 2022. Μέχρι τις 5 Ιουνίου όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποστέλλουν τις φωτογραφίες τους και τα στοιχεία τους στο email: antpamvotis@gmail.com.

– Περιήγηση στα μονοπάτια του οικισμού  Γερακαρίου με θέα την Λίμνη Παμβώτιδα. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22-05-2022 με ώρα έναρξης  09 30 από την εκκλησία του οικισμού Γερακαρίου και θα συνδιοργανωθεί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την τοπική κοινότητα  Πλατανιάς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και των Ερυθρό Σταυρό.

Στόχος η επαφή των συμμετεχόντων με την φύση η ενημέρωση για θέματα πυρασφάλειας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και αντιμετώπιση μικροατυχημάτων στην φύση.

-Εκδήλωση με θέμα «φροντίζω την Λίμνη Παμβώτιδα» 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 29-05-2022. Αφορά πολλαπλές δράσεις καθαρισμού σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος  του παραλίμνιου μετώπου, καθώς και  σε ρέματα που οδηγούν στην λίμνη Παμβώτιδα σε αυτοσχέδια σημεία εναπόθεσης σκουπιδιών αλλά και μέσα  στους καλαμιώνες της Λίμνης με την βοήθεια σκαφών.

Στην εκδήλωση αυτή θα  συμμετέχουν τοπικοί φορείς καθώς και πλήθος περιβαλλοντικών – εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων από το μητρώου του τμήματος περιβάλλοντος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του MyMarket, του Dixan και της Henkel.

Στόχος της διοργάνωσης  όχι μόνο να απομακρύνουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα από τη λίμνη και τις γύρω περιοχές, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της Λίμνης Παμβώτιδας για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και το οικοσύστημα της Ηπείρου.

– Εκδήλωση με θέμα « Ανανεώσιμων Πηγές Ενέργειες και Τοπική Αυτοδιοίκηση» 

Στις 5 Ιουνίου στις έξι το απόγευμα, την ημέρα Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Ιωαννιτών , στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού  προγράμματος LOKAL4GREEN PLUS και του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμος Ιωαννιτών με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, συνδιοργανώνει με τις εταιρείες  Πίνδος, Βίκος, φάρμες Νάκης ανοιχτή εκδήλωση για όλους τους πολίτες  στον πολυχώρο Δημήτριος Χατζής (παλαιά σφαγεία) .