Γιάννενα: Δοκιμαστική γεώτρηση στη στεριά μέσα στον επόμενο χρόνο

Για το κοίτασμα φυσικού αερίου των Ιωαννίνων μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανέφερε, αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια!

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο γι’ αυτό το κοίτασμα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean και ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση (στεριά) το 2023. «Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό», τόνισε.

«Τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης. Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισεκ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.