Γιάννενα: Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις καταγγελίες περί προσλήψεων συγγενικών προσώπων

Σειρά θεμάτων της τρέχουσας επικαιρότητας έθεσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κατά την προ ημερήσιας διάταξης, συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στα θέματα αυτά απάντησαν ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα που προκάλεσε ένταση περί προσλήψεων συγγενικών προσώπων αντιδημάρχων.

«Προσπάθησα με την αρχική μου τοποθέτηση να μην δυναμιτίσω το κλίμα. Καταλαβαίνω την αμηχανία του κ. Μπέγκα. Ήταν μία θλιβερή συκοφαντία. Και λάθη θα γίνουν και αστοχίες θα υπάρχουν. Όμως είναι άλλο πράγμα η κριτική και άλλο η συκοφαντία» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Αναφερόμενος στην κοπή χόρτων σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες τόσο από τις ιδιωτικές εργολαβίες όσο και από την πολιτική προστασία. Οι εκτάσεις είναι τεράστιες, ήδη στο μεγαλύτερο τμήμα του δήμου οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αντιμετωπίζονται τα τελευταία προβλήματα.

Απαντώντας στον κ. Μπέγκα για το Κλειστό της ξιφασκίας ανέφερε ότι τα στοιχεία για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και το κόστος θα πρέπει να τα ζητήσει από την Περιφέρεια.

«Δεν μπορώ να πάρω εγώ τα τιμολόγια από τον Περιφερειάρχη και να τα φέρω στο δημοτικό συμβούλιο. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει ένα κλειστό γυμναστήριο το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος. Η Περιφέρεια επέλεξε τον τρόπο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Έχει γίνει η παραχώρηση του χώρου, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, επιτρέπεται η χρήση στο αγρόκτημα και η τελική μελέτη θα γίνει από την Αρχιτεκτονική Σχολή» τόνισε ο Δήμαρχος.

Για το έργο των led ανέφερε ότι υπάρχει ανάδοχος και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Ελεγκτικό το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης. «Πως θα ήταν δυνατό να υπογράψω κάτι τέτοιο όταν η υπηρεσία καθαριότητας δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και ήδη χρησιμοποιούμε ιδιώτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το μνημείο των Ηπειρωτών ευεργετών και της έκδοσης του οδοιπορικού των Ζωσιμαδών. «Είναι ένα χρέος του δήμου μας που πρέπει να το ολοκληρώσουμε» σημείωσε ο κ. Γκόντας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας απάντησε σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν για την επιχείρηση και την διαχείριση του νερού.

Τόνισε ότι οι ποσότητες νερού δεν είναι ανεξάντλητες και ειδικά μετά από διαστήματα ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζονται προβλήματα.

Η ΔΕΥΑΙ από την πλευρά της προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων τόσο στις γεωτρήσεις της Αγίας Μαρίνας όσο και στην Κρύα, όμως η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων είναι μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία.

«Οι διακοπές νερού δεν είναι περισσότερες από το παρελθόν» σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα στα υψηλά σημεία του Κατσικά ενώ σχετικά με το έργο που έγινε στα Μάρμαρα διευκρίνισε ότι έλυσε το πρόβλημα του οικισμού. Έγινε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Στέφανος Μάντζιος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι θα δοθούν οι υπερωρίες που είναι νόμιμες και υπογράμμισε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα πρέπει να βάζουν την ΔΕΥΑΙ απέναντι.

Για το έργο στα Μάρμαρα υπήρξαν επικρίσεις από δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι κατασκευάστηκε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι κάτοικοι του χωριού. Ο Δήμαρχος απάντησε σε υψηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας ότι το έργο απαντά στην ανάγκη που υπήρχε σε δεκάδες σπίτια και δρομολογήθηκε μετά από αυτοψία που έγινε στην περιοχή παρουσία και του ιδίου.

«Δώσαμε νερό σε 150 κατοίκους των Μαρμάρων αλλά ειπώθηκε ότι δώσαμε νερό σε ψηφοφόρους μας. Είναι μία ακόμη θλιβερή συκοφαντία. Ματαιοπονείτε και θα το καταλάβετε πολύ σύντομα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ένταση για καταγγελίες 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επικράτησε για αρκετή ώρα ένταση με αφορμή δημόσιες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» για προσλήψεις συγγενικών προσώπων μελών της Δημοτικής Αρχής.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης ζήτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση.

Ο κ. Μπέγκας διευκρίνισε ότι στις δηλώσεις του δεν έκανε ποτέ αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα «αποσχισθέντων» δημοτικών συμβούλων.

Ο Δήμαρχος απαντώντας στην ένταση που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση σημείωσε ότι έπρεπε να είχαν αντιδράσει όταν ο επικεφαλής της παράταξής τους κατήγγειλε από τηλεοράσεως προσλήψεις και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να ασκείται πολιτική με ύβρεις, συκοφαντίες και ψέματα.

Απάντηση για το ίδιο θέμα έδωσε και ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς. «Μετά τα όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Από το 1989 που είμαι στα κοινά ουδέποτε διόρισα στο Δήμο ή το δημόσιο πρόσωπο της οικογένειάς μου. Άνθρακας ο θησαυρός», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Απαντήσεις για διάφορα θέματα 

Από τους αντιδημάρχους δόθηκαν απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν στη συνεδρίαση.

Ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια που γίνεται από την υπηρεσία πρασίνου για την κοπή των χόρτων.

Εκτενή αναφορά έκανε στις παιδικές χαρές καθώς σημειώνονται συνεχείς βανδαλισμοί. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παιδική χαρά του Κουραμπά που επισκευάστηκε τρεις φορές και άλλες τόσες βανδαλίστηκε. «Είναι ένας τομέας πολύ δύσκολος. Διορθώνουμε και επισκευάζουμε τις παιδικές χαρές και υποχρεωνόμαστε να επιστρέφουμε πάλι πίσω», τόνισε ο κ. Παππάς.

Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας αναφέρθηκε στα θέματα της Πολεοδομίας σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών εξυπηρετεί σχεδόν ολόκληρο το Νομό. Το προσωπικό έχει μειωθεί και οι ανάγκες είναι πράγματι μεγάλες. «Ζητήσαμε τη συνδρομή των υπόλοιπων δήμων του νομού, ενώ συζητήσαμε το θέμα στην ΠΕΔ και ζητάμε προσωπικό από το Υπουργείο. Αναμένουμε την απάντηση», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Τσόλης απάντησε για την στήριξη των αθλητικών σωματείων και σε ζητήματα που είχε θέσει η παράταξη «Ιωάννινα 2023».

Τα κριτήρια για την χρηματοδότηση των συλλόγων είναι απόρροια της νομοθεσίας, ανέφερε ο κ. Τσόλης και διευκρίνισε ότι τα ποσά θα δοθούν για εκδηλώσεις που θα οργανώσουν το προσεχές διάστημα.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λίστα χρηματοδοτήσεων που έγινε μέχρι στιγμής για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες ο Δήμος αποτελεί συνδιοργανωτή.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την επιχορήγηση σωματείων, διευκρίνισε ο κ. Βαββάς, είναι αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία και είναι τα ελάχιστα που ζητούν σχεδόν όλοι οι δήμοι.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος διευκρίνισε ότι οι εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης Μαρμάρων έγιναν καθ΄ υπόδειξη της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΙ.

Όσον αφορά τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, ο κ. Αρλέτος ανέφερε ότι από την παρούσα δημοτική αρχή εκτελέστηκαν τα έργα που είχε εντάξει η προηγούμενη το 2017 και το 2018.

Για τα έργα στο σχολείο του Κουτσελιού ανέφερε ότι τα διαδικαστικά θέματα που είχαν ανακύψει με την διαχείριση του Leader και την εκταμίευση της χρηματοδότησης ήταν αυτά που οδήγησαν στην διακοπή των εργασιών. Η δέσμευση από τον ΟΠΕΚΠΕ είναι ότι αυτά θα ξεπεραστούν εντός των επομένων ημερών.

Τέλος έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη νέα εργολαβία για διαγραμμίσεις στην πόλη.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης, υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Περάματος, διευκρίνισε ότι έχουν καθαριστεί όλα τα γήπεδα της περιοχής και έκανε γνωστό ότι προχωρά η προμήθεια νέου χορτοκοπτικού.