Δείτε την καταγγελία της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων…
“Συναδέλφισσες συνάδελφοι, τις τελευταίες ώρες, από διάφορα σχολεία της πόλης μας, έρχονται ενημερώσεις για κύμα συμπτύξεων τμημάτων.
Υπάρχουν διαμαρτυρίες από διευθυντές και εκπαιδευτικούς για μαζική μείωση τμημάτων μέσα από συμπτύξεις.
Για παράδειγμα, συγχωνεύουν τμήματα αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών σε 27 και 28, για να μην προσλάβουν καθηγητές και να «καμουφλάρουν» τα κενά, αδιαφορώντας για την υγεία των παιδιών σε τόσο πολυπληθείς αίθουσες.
Αλήθεια το Υπουργείο Υγείας και οι Λοιμωξιολόγοι έχουν ενημερωθεί για αυτά;
Η Υπουργός Παιδείας με διθυραμβικές ανακοινώσεις στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανήγγειλε ότι τα σχολεία εφέτος θα ανοίξουν κανονικά με όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους.
Η “κανονικότητα”, την οποία επικαλέστηκε η Υπουργός Παιδείας, μεταφράζεται σε πάνω από 6.000 εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία τα οποία το υπουργείο επιχειρεί να καλύψει με μπαράζ συμπτύξεων τμημάτων.
Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μην καλύψει τα κενά των σχολείων με τη γ΄ φάση προσλήψεων των αντίστοιχων αναπληρωτών, όπως περιμέναμε, αλλά με «κόφτες» που επιβάλλονται από το Υπουργείο και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός είναι η δραστική μείωση των τμημάτων, άμεσα, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Υπουργός θα πάει στα δικαστήρια και τον covid-19 αλλά και τη μετάλλαξη “Δέλτα” αλλά, και όποιον δε συμφωνεί μαζί της.
Η κάλυψη των κενών με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων «ψαλιδίζει» τις ανάγκες για πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών και νομιμοποιεί τις περικοπές.
Αντί η Υπουργός να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως στα Ειδικά σχολεία, όπου οι γονείς αγωνιούν επειδή μένουν υποστελεχωμένα λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών και του στεγαστικού, στην παράλληλη στήριξη, και καλύπτοντας τα κενά σε μαθήματα που ακόμα δεν διδάσκονται λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, εφαρμόζει αυταρχικές πολιτικές για να συρρικνώσει το Δημόσιο Σχολείο, να το απομακρύνει από το κράτος και απ’ την κύρια ευθύνη της παροχής Δημόσιας Εκπαίδευσης και να εφαρμόσει την λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτεί:
- Να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία.
- Άμεσα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
- Μέγιστος αριθμός μαθητών:
20 ανά τμήμα,
15 στις Ομάδες Προσανατολισμού,
10 στα εργαστήρια”