Γιάννενα: Κάτοικοι ακριτικού χωριού έφτιαξαν αυτοσχέδιες ταΐστρες για να σώσουν αδέσποτα

Πολλά χωριά της Ηπείρου έχουν ερημώσει και έχουν πλέον λιγοστούς κατοίκους.

Εκτός από την οικογένειά τους, πολλοί έχουν για συντροφιά τα κατοικίδιά τους ή τα αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια του χωριού. Είναι η παρέα τους χειμώνα – καλοκαίρι και ειδικά σε τόση  μοναξιά θεωρούνται πλέον οικογένειά τους. Αυτά τα συναισθήματα είχε και μια οικογένεια σε ένα ακριτικό χωριό του Πωγωνίου Ιωάννινων, τη Δημόκορη για τα σκυλάκια που βρέθηκαν αδέσποτα όταν πέθανε ο άνθρωπος που τα φρόντιζε τον περασμένο χειμώνα.

Πριν από λίγο καιρό, ωστόσο, η οικογένεια που τα φρόντιζε χρειάστηκε να μετακομίσει σε κοντινό χωριό οπότε η καθημερινή φροντίδα των 8 πλέον σκυλιών και κουταβιών έμοιαζε αδύνατη μιας και δεν υπάρχει άλλος να τα προσέξει και η ενημέρωση που είχαν από τοπικούς άρχοντες ήταν ο Δήμος Πωγωνίου δεν έχει κονδύλια ούτε για την σίτιση ούτε για την στείρωσή τους. Έτσι το ζευγάρι αποφάσισε να φτιάξει αυτοσχέδιες ταΐστρες καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστούν καινούριες και να τις γεμίζει με τροφή κάθε 3-4 μέρες ώστε να μπορέσουν τα αδέσποτα να επιβιώσουν το χειμώνα που έρχεται.

Πήραν σωλήνες τις οποίες στερέωσαν γερά σε 6 σημεία στο χωριό και τις γεμίζουν με ξηρά τροφή καλύπτοντας τους από πάνω για να μην βρέχονται. Τα σκυλάκια, λοιπόν, έχουν μάθει και τρώνε την ποσότητά τους καθημερινά, ενώ η τροφή πέφτει σταδιακά μέχρι να ξαναπάνε στο χωριό και να τις γεμίσουν.

Μια κίνηση που μας θυμιζει ότι όταν το θες πολύ, ακόμη και με δυσκολίες, όλα γίνονται!

*Αν κάποιος κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει στην στείρωση των ζώων μιας και δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να γίνει σε όλα μπορεί να επικοινωνήσει με το ipeirotika@gmail.com ώστε να του δώσουμε πληροφορίες. 

Το ίδιο ισχύει και για όποιον θέλει να προσφέρει ξηρά τροφή ή ακόμη και να υιοθετήσει κάποιο από τα σκυλάκια.

Και φυσικά έχουν και ονόματα! Ο κεραυνός, το δέντρο, η καρδιά, η αγάπη, το γλυκούλι και τα υπόλοιπα αδεσποτάκια σίγουρα θα ήθελαν να βρουν ένα σπίτι!