Γιάννενα: Σημαντική επεμβατική πράξη σε καρκινοπαθή με κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό

Μια ακόμη σπουδαία είδηση έρχεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

H Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων συγχαίρει τους Ιατρούς, τους Τεχνολόγους και τους Νοσηλευτές της μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης, για την επιτυχημένη επεμβατική πράξη σε καρκινοπαθή ασθενή, που παράλληλα νοσεί από COVID-19, μια πράξη που έγινε για πρώτη φορά στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η επεμβατική αυτή πράξη αφορά στη διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία και παροχέτευση χοληφόρων με αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (στεντ), για την αντιμετώπιση κακοήθους αποφρακτικού ικτέρου σε ασθενή με υψηλό κίνδυνο σήψης.

Την επεμβατική αυτή πράξη πραγματοποίησαν ο Επίκουρος Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος και ο Επεμβατικός Ακτινολόγος Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ κ. Βασίλειος Πατσιογιάννης, με την αρωγή της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης, Καθηγήτριας Μαρίας Ι. Αργυροπούλου.

Η Επεμβατική Ακτινολογία είναι ένας δυναμικός τομέας της Ακτινολογίας, στην οποία εξειδικευμένοι Ακτινολόγοι χρησιμοποιούν τις απεικονιστικές μεθόδους για να εντοπίσουν με ακρίβεια την όποια βλάβη ή δυσλειτουργία σε όργανα τους ανθρώπινου σώματος και να σχεδιάσουν τον τρόπο παρέμβασής τους για την θεραπεία ή την επίλυση του όποιου προβλήματος χωρίς την ανάγκη χειρουργικής τομής. Οι κίνδυνοι από τις επεμβάσεις της Επεμβατικής Ακτινολογίας είναι πολύ λιγότεροι από τους αντίστοιχους κινδύνους μιας ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, ενώ η αποθεραπεία του ασθενούς είναι ταχύτερη, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η επαναφορά του στην φυσιολογική δραστηριότητα είναι ταχύτατη.

Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ, σε πλήρη συνεργασία με το Επιστημονικό, Ιατρικό και μη, Προσωπικό του ΠΓΝΙ εργάζεται συστηματικά να τεθούν οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω τομέα και την υιοθέτηση καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίας υγείας σε όλους τους πολίτες, που θα κορυφωθούν με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Μηχανικής Θρομβεκτομής σε Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (“Stroke Center”).