Η Όλγα Γεροβασίλη για την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στην Άρτα

Με αφορμή την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κ. Μίνας Γκάγκα, σε δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας, η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ακούσαμε την κ. Γκάγκα κατά την επίσκεψή της να διατυμπανίζει τα κατορθώματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της υγείας την περίοδο της πανδημίας, αλλά δεν ακούσαμε ούτε λέξη για το γεγονός ότι το Νοσοκομείο μετατράπηκε σε Νοσοκομείο μίας νόσου, αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές.

Η κ. υπουργός αμέλησε να αναφερθεί στα εξοντωτικά ωράρια και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του υποστελεχωμένου και εγκαταλελειμμένου από την κυβέρνηση υγειονομικού προσωπικού, που υπερέβαλαν εαυτούς, αγωνιζόμενοι στα όρια της ασφάλειας και της σωματικής εξάντλησης στην προσπάθειά τους να σώσουν συνανθρώπους. Χωρίς προσλήψεις, κυρίως σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, δίχως ενίσχυση των υποδομών, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική η ανάγκη. Διότι, μπορεί η ίδια να το ξεχνά αλλά να της θυμίσουμε ότι η πανδημία είναι δυστυχώς ακόμα εδώ. Με καθημερινό τραγικό απολογισμό, με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα, με εκατοντάδες διασωληνωμένους.

Η κ. Γκάγκα λησμόνησε να αναφερθεί στη σκόπιμη υποβάθμιση της Μαιευτικής Κλινικής, η οποία αποτελεί κόσμημα για το Νοσοκομείο μας και πόλο έλξης για τις γυναίκες και τα ζευγάρια όχι μόνο της Άρτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η προ ολίγον ημερών συνάντησή μου με προσωπικό της Κλινικής ήταν αποκαλυπτική για τη μεθοδευμένη αποδυνάμωσή της, με την αφαίρεση τριών κενών οργανικών θέσεων ΤΕ Μαιών από το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου μας. Μια απόφαση που, αντί να διευκολύνει, όπως θα έπρεπε, την αυξημένη προσέλευση, λόγω της οικονομικής κρίσης, δυσχεραίνει τις συνθήκες για τους συμπολίτες μας.

Εξήγγειλε, όμως, η κ. υπουργός την «αναβάθμιση» των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προφανώς έχοντας στο μυαλό της το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το «νέο ΕΣΥ» και τον ΕΟΠΥΥ. Ένα Νομοσχέδιο στο οποίο κυριαρχούν οι διατάξεις που συρρικνώνουν το δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ακόμα ένα δείγμα γραφής για την περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί πλέον σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία με ανταποδοτικές παροχές, ότι δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συγχωνεύονται, ότι ο «προσωπικός γιατρός» θα λειτουργεί ως «κόφτης», ελέγχοντας την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε γιατρούς και νοσοκομεία, ενώ, στα απογευματινά –επί πληρωμή- χειρουργεία, οι ασθενείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας το 30% του νοσηλίου, για να παρακάμψουν τις λίστες αναμονής που δημιουργούνται ακριβώς εξαιτίας της στοχευμένης υποβάθμισης του ΕΣΥ.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ακούσαμε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας. Όμως, σύντομα, η ίδια και οι συνάδελφοί της στην κυβέρνηση θα ακούσουν βροντερή τη φωνή της κοινωνίας, που δεν θα επιτρέψει την κυβερνητική έφοδο στις δημόσιες δομές και στην τσέπη των πολιτών και θα οδηγήσει σε μια νέα αρχή, όπου γνώμονας θα είναι το συμφέρον των πολιτών.