Η σπηλιά στο Καλπάκι που ήταν στρατηγείο του 1940

Μια από τις πιο σπουδαίες μορφές του έπους του ’40 ήταν ο διοικητής της VIII Μεραρχίας, Υποστράτηγο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος. Μια σπουδαία προσωπικότητα και ηρωϊκή μορφή που με τις αποφάσεις του διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις του πολέμου.

Όταν, λοιπόν, το Γενικό Επιτελείο Στρατού από την Αθήνα, παραμονές της εισβολής των Ιταλών, τον διέταξε να εφαρμόσει σχέδιό της και να συμπτυχθεί μέχρι τον κάτω ρου του ποταμού Άραχθου εκείνος δεν το έκανε. Πήρε το ρίσκο και την ευθύνη να παραμείνει εκεί που θεωρούσε εκείνος κρίσιμο για την άμυνα στην περιοχή.

 

Εξάλλου μαζί με τον Συνταγματάρχη του Πυροβολικού, Παναγιώτη Μαυρογιάννη,  τον επιτελάρχη Αντισυνταγματάρχη Χαρίλαο Δρίβα και άλλους αξιωματικούς προετοιμάζονταν χρόνια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.

Μετέφερε, λοιπόν, το επιτελείο της VIII Μεραρχίας στο Καλπάκι Ιωαννίνων και συγκεκριμένα σε μια σπηλιά. Πρόκειται για τη σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίπλα από το Πολεμικό Μουσείο. Εκείνη η σπηλιά ήταν το τακτικό στρατηγείο του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου στο οποίο οργάνωνε την άμυνα των Ελλήνων στρατιωτών. Το μήκος της σπηλιάς ήταν γύρω στα 34 μέτρα και το πλάτος της όχι περισσότερο από 2 μέτρα. Σήμερα μπορεί να δει κανείς το μνημείο που έχει δημιουργηθεί εις μνήμην.