Η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Ζίτσας που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή

Ο Δήμος Ζίτσας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου ενώ η θεσή του, ουσιαστικά δίπλα στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, τον καθιστά ιδανικό προορισμό για τους επισκέπτες που επισκέπτονται την περιοχή.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που τον κάνει να ξεχωρίζει, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του και ο Δήμαρχος Ζίτσας και υποψήφιος Δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του Δήμου Ζίτσας η οποία όχι μόνο πρέπει να διαφυλάσσεται αλλά και να αξιοποιείται με τα κατάλληλα μέσα και με την συνεργασία των εκάστοτε φορέων.

Ο Δήμος Ζίτσας είναι ένας δήμος πλούσιος όχι μόνο σε νεότερες εκκλησίες αλλά σε βυζαντινά μνημεία. Μνημεία που αποτελούν κόσμημα για την περιοχή και που έχουν διατηρηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έλκουν επισκέπτες που φτάνουν στην πόλη των Ιωαννίνων. Εκκλησίες και κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί ακόμη και πριν το 1800. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Κληματιά ο οποίος είναι του 1600 μ.Χ.,  εικόνες του αρχικού τέμπλου του οποίου χρονολογούνται στο β΄ μισό του 16ο αιώνα, και σήμερα φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

Αυτό που ξεχωρίζει, όμως στο Δήμο Ζίτσας, είναι ότι καταφέρνει να ταιριάξει αυτά τα αρχαία πολιτιστικά και θρησκευτικά διαμάντια, με σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις που γίνονται κάθε χρόνο, με το καλοκαίρι να ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι δράσεις αυτές δημιουργούν εξωστρέφεια και αυξάνουν την επισκεψιμότητα κάθε χρόνο και περισσότερα ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει από τον Δήμο, όπως εξηγεί ο κ. Πλιάκος, καταγραφή των πολιτιστικών συλλόγων και αδελφοτήτων της περιοχής ώστε να μπορέσουν από κοινού να διοργανώνουν το Πολιτιστικό Καλοκαίρι όπως διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία έτη. Παρά την κρίση των ετών, και τα χρήματα είναι λιγοστά, ο Δήμος Ζίτσας γεμίζει κόσμο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, με στοχευμένο πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος έρχεται κάθε χρόνο είτε για τα πανηγύρια είτε για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

Μια από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις είναι η ετήσια Γιορτή Πίτας που συγκεντρώνει πλέον κόσμο από όλην την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Εξίσου γνωστή είναι και η γιορτή που γίνεται στην Πανσέληνο του Αυγούστου που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με περισσότερους από 2.000 επισκέπτες.

Ο Δήμος Ζίτσας, μετά την πόλη των Ιωαννίνων, καταφέρνει να συγκεντρώνει νέο κόσμο, μόνιμους κατοίκους της περιοχής, κάτι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο. Για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι να συνεχίσουν όχι μόνο να καμαρώνουν για την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου αλλά και να τη συντηρήσουν και να την μεταφέρουν στις επόμενες γενιές.