Ιωάννινα: Χωρίς Λιτανεία και χωρίς παρουσία πιστών ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Γεωργίου φέτος

Χωρίς παρουσία πιστών και χωρίς λιτανεία φέτος ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Μάξιμου:

“Προς τους ευλαβεστάτους ιερείς 

και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Στο πλαίσιο των εορτασμών επί τη μνήμη του Πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος, η Ιερά Μητρόπολη, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, πάντοτε με γνώμονα τα ισχύοντα μέτρα για τη διαφύλαξη των πολιτών από τη μάστιγα του κορωνοϊού αλλά και με την επιθυμία το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στον προστάτη Άγιό μας, προβαίνει στην παρακάτω ανακοίνωση:

Κατά τις ακόλουθες τρείς ημέρες:

 • Σάββατο 16 Ιανουαρίου,
 • Κυριακή 17 Ιανουαρίου και 
 • Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

και ώρα 7.00 έως 9.30 π.μ. θα τελεσθεί, χωρίς την παρουσία πιστών, Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς:

 1. Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, 
 2. Αγίου Γεωργίου στο Σεπτό Οίκο του Νεομάρτυρος, 
 3. Ιερού Παρεκκλησίου Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Νεομάρτυρος
 4. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενορίας Περιβλέπτου και 
 5. Αγίου Παϊσίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, από τις 10.00 π.μ. και μέχρι τις 7.00 μ.μ. στους πέντε αυτούς Ιερούς Ναούς θα υπάρχουν για προσκύνηση από τους πιστούς αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου μαζί με την Ιερά Εικόνα του. 

Οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση φέροντες οπωσδήποτε μάσκα, τηρούντες τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων εργαζομένων και των επιτρόπων και θα αποχωρούν αμέσως μετά την προσκύνηση για την αποφυγή συνωστισμού. Απαγορεύεται να παραμένουν στους Ιερούς Ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες για υγειονομικούς λόγους.

Ακολούθως και από τις 7.00 έως τις 8.30 μ.μ. θα τελεσθούν Πανηγυρικοί Εσπερινοί στους πέντε αυτούς Ιερούς Ναούς χωρίς την παρουσία πιστών κατά την πρόβλεψη των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η μεταφορά και υποδοχή της εικόνος του Πολιούχου στο χώρο του μαρτυρίου του και η Ιερά Λιτανεία από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου δεν θα λάβουν χώρα, για λόγους αποφυγής συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς πιστοί της πόλεως και ολόκληρης της Μητροπόλεώς μας να επιλέξουν για προσκύνηση έναν από τους πέντε Ιερούς Ναούς που προαναφέραμε κατά τις τρεις αυτές ημέρες:

 • Σάββατο 16 Ιανουαρίου
 • Κυριακή 17 Ιανουαρίου 
 • ή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Γεωργίου, χωρίς συνωστισμό, κίνδυνο ή ταλαιπωρία.

Η/ΝΙΑ ΤΟΠΟΣ ΩΡΕΣ
Σάββατο 16/01

Κυριακή 17/01

Δευτέρα 18/01

 • Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, 
 • Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, 
 • Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενορίας Περιβλέπτου 
 • Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου.
 • Ι. Παρεκκλήσιο Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Νεομάρτυρος 
10.00 π.μ. 

έως 

07.00 μ.μ.

Επισημαίνουμε ότι οἱ πιστοί μπορούν να προσέρχονται για προσκύνηση στους ως άνω Ιερούς Ναούς κατά το εορταστικό τριήμερο που αφορά η παρούσα Εγκύκλιος, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.

Με θερμές ευχές για κάθε καλό, με την ευλογία του Θεού και τις μεσιτείες του Πολιούχου και Προστάτη μας Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος, ταυτόχρονα όμως και με την θερμή παράκληση να τηρήσουμε αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα κατά τις εορταστικές αυτές ημέρες και να τα τηρούμε πάντοτε,

Χρόνια πολλά και ευλογημένα

Ο     Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ