Ιωάννινα: Κι όμως κάποιοι έκαναν ανέκαθεν Ανάσταση στις 9 η ώρα

Διαφορετικό θα είναι και το φετινό Πάσχα στην Ελλάδα λόγω των περιορισμών για την προστασία κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο το Πάσχα φέτος θα γίνει με ανοιχτές εκκλησίες, υποχρεωτικά self tests για ιερείς, νεωκόρους και λοιπό προσωπικό εντός του ναού αλλά και Ανάσταση στις 9 το βράδυ. Σκοπός είναι να εορταστεί το Πάσχα με όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα ασφαλείας γίνεται.

Και μπορεί να υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις και συζητήσεις για την ώρα της Ανάστασης, αλλά για κάποιους κατοίκους αυτό είναι εδώ και χρόνια το απολύτως φυσιολογικό. Μιλάμε για τους κατοίκους μικρών ακριτικών χωριών του νομού Ιωάννινων (αλλά και των υπόλοιπων νομών της Ηπείρου) που εδώ και πολλά χρόνια κάνουν νωρίτερα Ανάσταση. Ο λόγος είναι ότι ο ιερέας που κάνει τη λειτουργία αναλαμβάνει πολλά χωριά και έτσι για να μπορέσει να τα προλάβει ξεκινάει από νωρίς. Πράγμα που συμβαίνει και στον Επιτάφιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου λιγοστοί κάτοικοι των χωριών του Πωγωνίου για παράδειγμα, έχουν κάνει Ανάσταση ακόμη και στις 8 – 8:30 το απόγευμα, πριν καν φτάσει το Άγιο Φως στην Ελλάδα!

Γι’ αυτούς, λοιπόν, που πολλές φορές έχουν θίξει το θέμα αυτό και στο παρελθόν, φέτος θα είναι μια Ανάσταση όπως οι άλλες…