Ιωάννινα: Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2024 – Ποιες είναι οι 10 προτεραιότητες

Στα 209,7 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2024, ο οποίος μετά από την έγκρισή του από τη Δημοτική Επιτροπή και το Παρατηρητήριο, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και από το δημοτικό συμβούλιο.

Η κεντρική εισήγηση έγινε από την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γεωργία Γιώτη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε στην εισήγησή της τα εξής:

«Φέρνουμε ενώπιον του σώματος, στην κορυφαία αυτή συζήτηση για κάθε Δημοτικό  Συμβούλιο, έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό που έχει ενσωματώσει όλους τους κωδικούς που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των αρμοδιοτήτων  των καταργηθέντων  νομικών προσώπων του Δήμου και της καταργηθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τη συγχώνευση καθώς δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για τη μετάβαση συνεχίστηκαν ακώλυτα οι λειτουργίες όλων των δομών, διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία όλες οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες, καλύφθηκε πλήρως η μισθοδοσία του προσωπικού. Η κατάρτιση του παρόντος προϋπολογισμού είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τη δυσκολία της ενσωμάτωσης σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα και την απουσία των σχετικών υποχρεωτικών αποφάσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία. Δηλαδή θα  έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι σχετικές υποχρεωτικές αποφάσεις του σώματος για τον καθορισμό του τέλους καθαριότητας και φωτισμού για  και τεχνικό πρόγραμμα με ψηφισμένες πιστώσεις για το 2024».

Η στόχευση

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητές με ορίζοντα πενταετίας η κ. Γιώτη σημείωσε:

 

  • Ενισχύουμε σημαντικά  τον τομέα της καθαριότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία ο δύσκολος αυτός τομέας, τόσο με τις απαιτούμενες δαπάνες όσο και με την πρόσληψη προσωπικού μέσω προγραμμάτων. Άμεσα 35 άτομα μέσω του προγράμματος 55-67 του ΟΑΕΔ θα συνδράμουν στην καθημερινή μάχη με την καθαριότητα στις γειτονιές και στις ενότητες.
  • 41 ακόμη άτομα μέσω του ίδιου προγράμματος θα καλύψουν ανάγκες των υπόλοιπων διευθύνσεων.
  • Η συνταξιοδότηση του υπάρχοντος προσωπικού και η υποστελέχωση αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα και κάθε απαιτούμενη ενέργεια 
  •  Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για 22 μόνιμους υπαλλήλους, οι 7 εκ των οποίων αφορούν τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Δίνουμε προτεραιότητα  για να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Μάτσικα, περιοχές επεκτάσεων όπως η Νέα Ζωή , οι Αμπελόκηποι, τα Καρδαμίτσια και η πόλη. 
  • Εγγράφουμε 1.343.781,38 ευρώ για ρυμοτομίες και  300.000 από αυτά  για την αποζημίωση σε θιγόμενους από ρυμοτομία της οδού Ρώμα.
  • Προχωράμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Δημοτική Αγορά.
  • Ενισχύουμε σημαντικά  την τουριστική προβολή του Δήμου και συμβάλλουμε στην ανάδειξη σημαντικών εκδηλώσεων για την πόλη και τις δημοτικές ενότητες.
  • Η διασφάλιση και η εν συνεχεία αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι στις προτεραίοτητές μας. Ένα πολύ σημαντικό έργο που ξεκινήσαμε κατά την προηγούμενη θητεία μας και δεν ολοκληρώθηκε. 
  • Μελετάμε δημοτικά ακίνητα προκειμένου να επιλύσουμε το σοβαρό πρόβλημα της στάθμευσης που έχει ανακύψει στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. 

Τόσο η κ. Γιώτη όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους.

 

Τώρα αρχίζει η συστηματική δουλειά

Από την μεριά  του ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, στάθηκε στις ευθύνες και τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία όχι μόνο δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της θητείας της, αλλά δεν ψήφισε ούτε δημοτικά τέλη ενώ είχε αφήσει εκκρεμότητες και στο τεχνικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2024.

«Ότι και αν ειπωθεί σήμερα εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι απλά δικαιολογίες. Αν λάβουμε υπόψη και την κοπιαστική δουλειά που έγινε για την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του δήμου και των οικονομικών στοιχείων καταργηθέντων νομικών προσώπων καταλαβαίνετε τη δυσκολία του εγχειρήματος», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άκουσε με προσοχή όλες τις απόψεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και πως θα τις λάβει σοβαρά υπόψη του.

«Η συστηματική δουλειά για εμάς ξεκινά από σήμερα γιατί έχουμε πια εγκεκριμένο το βασικό εργαλείο λειτουργίας του δήμου. Να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι θα τους υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», κατέληξε.