Κιβωτός του Κόσμου: Παρενοχλήσεις, εκδικητικοί ξυλοδαρμοί και τέσσερα πρόσωπα στο «κάδρο» των ερευνών

Συνεχείς και σοκαριστικές οι καταγγελίες για τα όσα γίνονταν εδώ και χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου.

Ο 19χρονος που έκανε την καταγγελία από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων κατηγορεί τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ενώ ερευνώνται και 3 εργαζόμενοι, παιδιά που μεγάλωσαν στη δομή!

Σεξουαλική παρενόχληση, άγριοι ξυλοδαρμοί με κίνητρο και την εκδίκηση, τιμωρίες, βασανιστήρια συνθέτουν την «κόλαση» που ζούσαν, όπως καταγγέλλεται πολλά παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου. Την ίδια στιγμή, στο φως έρχεται και μια επιστολή παιδιών της δομής που τάσσονται στο πλευρό του πατέρα Αντωνίου.

Καθώς νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως, όπως αυτή του 18χρονου στην ΕΡΤ που είπε πως όταν έγινε κλοπή στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο, κακοποιήθηκαν άγρια παιδιά γιατί θεωρήθηκαν ύποπτα (!), η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δημοσιεύει την κατάθεση του 19χρονου από τον οποίο ξεκίνησε το τσουνάμι των αποκαλύψεων.

Ο νεαρός, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, φέρεται να βάζει στο κάδρο τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, λέγοντας: «Στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο σε θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου».

Σε άλλο κομμάτι της κατάθεσής του, που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο νεαρός φέρεται να αναφέρει: «Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο. Ήμουν μαζί του 24 ώρες το 24ωρο για να τον φροντίζω. Με τραβούσε κοντά του συνέχεια και εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι και μου είπε “σήκω φύγε”. Την επόμενη μέρα, που πήγα στο δωμάτιό του, με έβριζε και μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά. Ποτέ δεν έβγαζε κι έβαζε τα παπούτσια και τις κάλτσες του. Ήθελε να τον υπηρετούν».

Παράλληλα, περιγράφει και εκδικητικούς ξυλοδαρμούς, λέγοντας πως παιδιά από τη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και τους έδειραν γιατί τον είχαν βοηθήσει να διαφύγει! «Κάπου τον Φεβρουάριο του 2022 έκοψαν από το σχολείο τους στην Καλαμάτα τέσσερα παιδιά που με μετέφεραν στην Αθήνα. Εκεί για έναν μήνα τα είχαν κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν. Ένα παιδί μου είπε ότι το χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του μέχρι που μάτωσε».

Στο κάδρο των ερευνών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μπαίνουν συνολικά τέσσερα άτομα. Το πρώτο είναι στο στέλεχος της ΜΚΟ σε βάρος του οποίου υπάρχουν δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών, άνθρωπος που ταξίδευε σε όλες τις δομές της Κιβωτού στην Ελλάδα και στο μικροσκόπιο θα μπουν επισκέψεις του σε τουλάχιστον δύο δομές εκτός Αθηνών.

Μαζί του μπαίνουν άλλα τρία πρόσωπα, όχι όμως για σεξουαλικές παρενοχλήσεις αλλά για καταγγελίες σχετικά με ξυλοδαρμούς και κακοποιητικές συμπεριφορές. Πρόκειται για εργαζόμενους που ήταν πολύ κοντά με το στέλεχος της δομής και τους οποίους ο άνδρας αυτός είχε σαν οικογένειά του.

Και οι τρεις είχαν υπάρξει ως παιδιά φιλοξενούμενοι της Κιβωτού, μέχρι που μετά από πολλά χρόνια αποφασίστηκε να παραμείνουν στις δομές ως εργαζόμενοι.

Αυτοί οι τρεις εργαζόμενοι φαίνεται ότι αναλάμβαναν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις που ανέκυπταν εντός των δομών, όσον αφορά σε συμπεριφορές που κρίνονταν ότι ήταν εκτός κανόνων της ΜΚΟ ή παραβατικές.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν επίσης τα ταξίδια που φέρονται να έκαναν παιδιά της δομής κατ’ εντολή του στελέχους της Κιβωτού του Κόσμου που καταγγέλλεται για ασέλγεια. Υπάρχουν καταγγελίες για παράξενες μετακινήσεις παιδιών από τη μία δομή στην άλλη. Έτσι θα ερευνηθεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.

Καταγγελίες που σοκάρουν

«Με πήρε απόμερα στο πάρκο, και ξεκίνησε να με χαστουκίζει, αλλά ποτέ ούτε και ο… ούτε και κανείς άλλος εκεί μέσα δεν ασχολήθηκε με το τι πραγματικά είναι δουλειά του. Όλοι ασχολήθηκαν με το πώς να μας συνετίσουν, να μας βάλουν μυαλό, να είμαστε υπάκουα και να μη βγάζουμε μίλια», έγραψε πρώην φιλοξενούμενη στην Κιβωτό στα social media.

Μια κοπέλα καταγγέλλει πως η τιμωρία την περίμενε στη γωνία κάθε φορά που έκανε κάτι που δεν άρεσε στους υπευθύνους της δομής, γεμίζοντάς την με άγχος και φόβο. «Κι αυτός ο κόμπος μεγάλωνε και μεγάλωνε. Κι όταν έσπασε κι έπαθα την πρώτη μου πληγή στο στομάχι από το τόσων χρονών μαζεμένο άγχος μου, για να αποενοχοποιηθούν οι ίδιοι, έριξαν το φταίξιμο στα κιλά μου και στον τρόπο που τρώω, καθώς ήμουν και είμαι ένα άτομο με αρκετά παραπάνω κιλά. Μόνο εγώ ήξερα γιατί μου συνέβη αυτό κι όμως κατάφεραν να με πείσουν για αυτό που ήθελαν».

Όσα παιδιά τολμούσαν να μιλήσουν βίωναν τις συνέπειες.

Ένα αγόρι που μίλησε, αποκαλύπτει ότι έπεσε θύμα εκμετάλλευσης όταν έσπασε τα πόδια του. «Ως παιδί που ήμουν εκεί 7 χρόνια, είδαν τόσα πολλά τα μάτια μου. Και ήμουν θύμα κακοποίησης όταν ήμουν 16 ετών. Και δεν έχει βγει παραέξω, με λέγανε τρελό και αλήτη όταν τα έλεγα αυτά.

Όπως όταν μου φάγανε και μια αποζημίωση όταν έσπασα τα πόδια μου, με νάρκωσαν με τα χάπια τους όταν πονούσα και μου λέγανε υπόγραψε εδώ και δεν έβλεπα για να διαβάσω. Και μετά από δύο χρόνια έμαθα ότι ήταν εξουσιοδότηση. Και έτσι με άφησαν με τις λάμες στα πόδια σε ηλικία 19 ετών και δεν πήρα ούτε ένα ευρώ».

Πηγή: newsit.gr