Κόνιτσα: Τα μοναδικά ιαματικά ατμόλουτρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη βρίσκονται στο νομό Ιωαννίνων

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ατμού είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια και προσελκύουν όλες τις ηλικίες.Λέγοντας ιαματικά ατμόλουτρα εννοούμε ότι δεν υπάρχει κάποια πηγή να βγάζει ιαματικό νερό, ούτε λάσπη για θεραπεία υπάρχουν ρήγματα σε ένα μεγάλο βράχο όπου βγαίνει ζεστός αέρας και ατμός. Ο βράχος έχει 15 ρωγμές ( καρστικά ρήγματα) όπου εξέρχονται θερμοί ατμοί. Στο χώρο των Λουτρών υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ατομικά δωμάτια – λουτήρες, μέγιστης χωρητικότητας δύο ατόμων και ένα μεγαλύτερο δωμάτιο χωρητικότητας 20 ατόμων όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το ατμόλουτρο διάρκειας 30 λεπτών. Στις εγκαταστάσεις των λουτρών τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής. Η θερμοκρασία των λουτρών κυμαίνεται από 33-38 °C ενώ η υγρασία ανάλογα με το βαθμό ανάμιξης με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι 97-100%. Λειτουργούν με τη φυσική χρήση θερμού αέρα που διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης καθιστώντας έτσι τα μοναδικά Λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη. Η ροή του ατμού είναι φυσική και συνεχόμενη όλες τις εποχές του έτους καθιστώντας έτσι μοναδική την εμπειρία ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον. Οι Θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών είναι πολλές-Αδενοπάθειες, αναπνευστικά -άσθμα -αρθροπάθειες – ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, νευραλγίες, οσφυαλγίες, οστεοαρθρίτιδες, χρόνιες απλές βρογχίτιδες κτλ.

Όλα αυτά στον Αμάραντο Κόνιτσας, ένα πανέμορφο χωριό!

Το ατμόλουτρο μπορεί να το κάνει κάποιος όχι μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για χαλάρωση και ευεξία ως φυσικό «χαμαμ» ενώ κατά τους θερινούς μήνες προσφέρεται η δυνατότητα μασάζ.
Στον οικισμό των λουτρών Αμαράντου ανάμεσα στα πεύκα και τα έλατα θα δούμε μια μικρή όμορφη γραφική πλατεία περιτριγυρισμένη από λιγοστά μικρά κομψά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (με τιμές από 20 ευρώ) , τέσσερα εστιατόρια με παραδοσιακό φαγητό, τις εγκαταστάσεις των λουτρών ένα μικρό εξωκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο ενώ υπάρχει και αναρριχητικό πεδίο.

Η επίσημη αναγνώριση των ατμόλουτρων Αμάραντου, ως ιαματικών έγινε το 2018 με σχετική απόφαση της τότε υπουργού Τουρισμού και δημοσίευση στο ΦΕΚ με ημερομηνία 2-6-2018.

Οι ατμοί των βράχων κάνουν τα Ιαματικά ατμόλουτρα του Αμαράντου μοναδικά στην Ευρώπη σε υψόμετρο 1.260 μέτρα μόλις 30 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και 90 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα.