Κορωνοϊός- Άρση μέτρων: Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, που όπως φαίνεται θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους.Η επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα.

Στόχος ειδικών και κυβέρνησης είναι το φετινό Πάσχα να μας βρει, χωρίς περιοριστικά μέτρα και η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει πράξη, χωρίς πισωγυρίσματα.

Η χώρα διανύει περίοδο βραδείας συρρίκνωσης της επιδημίας χωρίς σαφείς ενδείξεις για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί, κάτι που μετατρέπει σε δύσκολη εξίσωση τον σχεδιασμό των Αρχών να βαδίσει σύντομα και η Ελλάδα στην πεπατημένη των ευρωπαϊκών χωρών αίροντας περιορισμούς και μέτρα που συνόδεψαν τους προηγούμενους μήνες.

Ήδη το θέμα των αποκριάτικων μαζικών εκδηλώσεων -δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 2019- τουλάχιστον για το τελευταίο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να καλείται την Τετάρτη να δώσει την εισήγησή της για τη διοργάνωσή τους ή μη. Παρελθόν θα είναι πάντως, από σήμερα, ένας ακόμη υγειονομικός περιορισμός της επιδημίας, οι έξι καθήμενοι ανά τραπέζι στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπου πρόσβαση έχουν μόνο εμβολιασμένοι.

Τον οδικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι επιστήμονες χάραξαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή. Περνάμε σε μια φάση όπου θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό και που καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν», είπε η καθηγήτρια. Ο κ. Μαγιορκίνης αποσαφήνισε ότι «οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την άνεσή τους, καθώς οι δραστηριότητες που θα απελευθερωθούν θα αφορούν εμβολιασμένους. Παγκοσμίως βαίνουμε σε μια κατάσταση, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο ενώ όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιείται ο εμβολιασμός και το testing».

Τι θα εξετάσει η Επιτροπή

Την προσεχή Τετάρτη (16/2) η Επιτροπή θα συνεδριάσει με αντικείμενο τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, τα οποία θα αφορούν κυρίως του εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση ορισμένων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται:

α) στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση,
β) στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις (το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί) και
γ) στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.