Μεγάλη επιτυχία για τη Διασχολική Ημερίδα Μοριακής Γενετικής στα Ιωάννινα

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Διασχολική Ημερίδα Μοριακής Γενετικής που  διοργανώθηκε στα Ιωάννινα με την συμμετοχή 200 μαθητών και 30  εκπαιδευτικών από 13 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!

Τόσο οι μαθητές  όσο και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις  στη Μοριακή Γενετική και την Εξατομικευμένη Ιατρική, να γνωρίσουν τεχνικές  της Μοριακής Βιολογίας και να δουν στην πράξη αλλά και να πειραματιστούν με το φορητό εργαστήριο 2MoBiL (Mobile Molecular Biology Laboratory). Η  Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων στις 10/03/2022  με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Γεώργιο Πατρινό, Καθηγητή του Τμ. Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Βασίλειο Δουρή Επ. Καθηγητή

Μοριακής Βιολογίας του Τμ. Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παρέμβαση έκανε και ο Καθ. Ανοσολογίας του Τμ.  Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών κ. Γεώργιος Θυφρονίτης, ο οποίος  τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυναν οι  Συντονιστές Εκπ. Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Ηπείρου κ. Κόρακας και κ. Παπαευσταθίου.

Στο 2ο μέρος της Ημερίδας, το πρώτο ρόλο είχαν οι μαθητές. Με την καθοδήγηση  των μελών του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης  Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών μυήθηκαν  σε έννοιες και πειραματικές διαδικασίες ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος  όπως είναι η απομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα της έσω παρειάς, η  αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction, PCR), η  ηλεκτροφόρηση σε πήκτωμα αγαρόζης και η γονοτύπηση με τη μέθοδο της  κατάτμησης με περιοριστικά ένζυμα.