Μπαρτζιώκας: «Χρυσό Μετάλλιο Ξηρασίας» στα Γιάννενα

Το Χρυσό Μετάλλιο Ξηρασίας παίρνουν τα Γιάννενα σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα.

Κι αυτό γιατί ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο πιο ξηρός από τότε που υπάρχουν καταγραφές, δηλαδή από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913!

Αναλυτικά ο κ.Μπαρτζώκας αναφέρει:

O Νοέμβριος του 2020 τελείωσε και αποχωρεί από τα Ιωάννινα έχοντας κατακτήσει επαξίως το Χρυσό Μετάλλιο Ξηρασίας!

Ναι, ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο ξηρός από τότε που έχουμε καταγραφές, δηλαδή από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913!

Ενώ ο Νοέμβριος είναι συνήθως ο δεύτερος πιο υγρός μήνας του έτους με μέσο ύψος βροχής 168 mm, φέτος καταγράφηκαν μόνο 8 mm! Δηλαδή, η βροχή που έπεσε είναι κάτω του 5% του μέσου όρου! Η χθεσινή βροχή ήταν ασθενής κι έτσι ο Νοέμβριος του 2020 άφησε στη δεύτερη θέση τον μέχρι χτες πιο ξηρό Νοέμβριο, αυτόν του 2011, όταν είχαν καταγραφεί 13 χιλιοστά βροχής.

Γιατί έγινε αυτό; Μιλώντας μετεωρολογικά, ένας αντικυκλώνας είχε θρονιαστεί πάνω από την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο και δεν επέτρεπε στα βροχοφόρα συστήματα να έρθουν στην Ελλάδα από τη δύση ώστε δώσουν βροχές στην Ήπειρο, αλλά τα ανάγκαζε να κινούνται σε πιο μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Επειδή όμως όλοι αγανακτήσαμε για την ξηρασία και εκφράσαμε τις διαμαρτυρίες μας ποικιλοτρόπως σε Μετεωρολόγους και Δημάρχους (είπαμε: τα παράπονά σας στο Δήμαρχο και …τους συνεργάτες του), ο Δεκέμβριος που έρχεται από αύριο έχει πάρει τα μηνύματά μας και μας διαβεβαίωσε ότι η τάξη θα αποκατασταθεί με τακτικές  βροχές και καταιγίδες! Αν τολμούσε ας έκανε κι αλλιώς! Είπαμε: ΟΚ Κλιματική Αλλαγή αλλά τα Γιάννενα θα παραμείνουν Γιάννενα!

O Νοέμβριος του 2020 τελείωσε και αποχωρεί από τα Ιωάννινα έχοντας κατακτήσει επαξίως το Χρυσό Μετάλλιο Ξηρασίας!
Ναι,…

Δημοσιεύτηκε από Aris Bartzokas στις Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020