Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί θα «χτυπήσουν» τη χώρα

Σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-11-2023/13.00 προχώρησε η ΕΜΥ, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο.

Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία «Π» – Μέχρι και 70 τόνοι βροχής ανά στρέμμα, οι κόκκινες περιοχές

Πάνω από 60-70 τόνους βροχής ανά στρέμμα αναμένεται να πέσουν στη βόρεια Ελλάδα κατά την επέλαση της η κακοκαιρία «Π», σύμφωνα με την νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEΝ Kλέαρχου Μαρουσάκη.

Σήμερα Παρασκευή, έρχονται καταιγίδες στα δυτικά και στα βορειοδυτικά από το απόγευμα, ενώ αργότερα τα φαινόμενα θα ενταθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κορυφωθούν αύριο αλλά το πέρασμα της κακοκαιρίας θα είναι σύντομο σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη. «Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα», σημειώνει ο ίδιος

Οι ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουν «ανοίξει» στο σύνολο της δυτικής χώρας και έπειτα στο Αιγαίο. Την Κυριακή εκτιμάται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση

Αναλυτικά το έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

 • Την Παρασκευή (03-11-23)
  α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
  β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
 • Το Σάββατο (04-11-23)
  α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
  β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
  γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
 • Την Κυριακή (05-11-23)
  α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Εκπέμπουν SOS οι μετεωρολόγοι

Oι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνα φαινόμενα που φέρνει το φαινόμενο «Π».

Ο Γιάννης Καλλιάνος πόσταρε μάλιστα χάρτη με τις περιοχές SOS, με την κακοκαιρία σε σχήμα «Π» να φέρνει μεγάλους όγκους νερού στη δυτική Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Πηγή: newsbomb.gr