Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιώργος Κωτσίνης από το Πωγώνι στο Αλάτι της Γης

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 13.00-15.00, υποδέχονται τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη του λαϊκού κλαρίνου Γιώργο Κωτσίνη.

Με καταγωγή από το Πωγώνι της Ηπείρου, ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος με τη φλογέρα, πέρασε στο κλαρίνο αφομοιώνοντας τα διδάγματα από τους παλαιούς πρωτομάστορες του οργάνου κι εξελίχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του. Ακούραστος μελετητής και συλλέκτης των παλαιών ηχογραφήσεων, έχει εντρυφήσει στα πολλά και διαφορετικά τοπικά ιδιώματα και στις «σχολές» του λαϊκού κλαρίνου ανά την Ελλάδα. Έτσι αποδίδει ένα ευρύ ρεπερτόριο, σε συνεργασία με πολλούς σημαντικούς φορείς κι εκπροσώπους του δημοτικού τραγουδιού και της χορευτικής παράδοσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στην εκπομπή ο Γιώργος Κωτσίνης ανακαλεί μνήμες από τα πρώτα του βιώματα, τις επιρροές που δέχτηκε και την πολύχρονη θητεία του στον χώρο. Αναφέρεται στις σημαντικές δισκογραφικές και βιβλιογραφικές του εκδόσεις και μιλά για την εμπειρία του ως δάσκαλος για τη νέα γενιά που καλείται να παραλάβει τη σκυτάλη.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά κομμάτια από την Ήπειρο, για να περάσει στη συνέχεια στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Ρούμελη, καταλήγοντας στη Θεσσαλία. Ενώ στο τέλος επιλέγει μια σύμπραξη με «έθνικ» χαρακτήρα, όπου το λαϊκό κλαρίνο έρχεται να συναντήσει το πιάνο, αποτίνοντας φόρο τιμής σε έναν από τους παλαιούς κορυφαίους δεξιοτέχνες, τον Γιάννη Βασιλόπουλο.
Παράλληλα, στη συνεργασία τους με τον Γιώργο Κωτσίνη αναφέρονται καλοί φίλοι και συνεργάτες του, όπως ο Διονύσης Κάρδαρης, ο Γιάννης Κωνσταντίνου και ο Βασίλης Σερμπέζης.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κωνσταντίνος Κίκιλης & Μανώλης Κόττορος (βιολί), Θωμάς Κωνσταντίνου (λαούτο-ούτι-κιθάρα-τραγούδι), Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο), Πέτρος Παπαγεωργίου & Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Στέφανος Χαμαλίδης (τρομπέτα), Πέτρος Μήτσου (γκάιντα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο). Τραγουδά ο Βασίλης Σερμπέζης.
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης.
Χόρεψαν οι: Βασίλης Τσούνης, Νίκος Τριανταφύλλου, Βαγγέλης Καρότσης, Έφη Ρούτη, Έλλη Καζάκου, Ζωή Τσούνη (επιμέλεια: Βασίλης Τσούνης) και οι: Γιάννης Κωνσταντίνου, Διονύσης Κάρδαρης, Γιάννης Μαρτίνης.
Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Βουτσινάς
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS