Ο μπακάλης από την Ήπειρο που έδωσε το όνομά του στα Εξάρχεια

Τα Εξάρχεια είναι μια από τις πιο γνωστές περιοχές της Αθήνας αλλά δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν από πού έχει πάρει το όνομά της. Και ότι στην πραγματικότητα το οφείλει απλώς σε έναν μπακάλη από την περιοχή της Ηπείρου που βρέθηκε κάποτε στην Αθήνα.

Ο λόγος για τον Βασίλειο Έξαρχο από την Κόνιτσα των Ιωαννίνων ο οποίος άνοιξε το παντοπωλείο του στο κέντρο της Αθήνας κάπου στα τέλη του 1800. Ο Βασίλειος Έξαρχος ξεκίνησε φτωχός από την ακριτική Κόνιτσα και συγκεκριμένα από την Πουρνιά, ένα μικρό χωριό όπου υπάρχει σήμερα και η προτομή του. Ο Έξαρχος (ένα οικείο επίθετο για την Ήπειρο) αποφάσισε να πάει στην Αθήνα για να βρει δουλειά χωρίς ποτέ να φαντάζεται ότι τελικά θα δώσει το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή.

Έγινε έμπορος και τελικά άνοιξε ένα μπακάλικο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Όχι ένα απλό μπακάλικο αλλά ένα μαγαζί με πολλά καλά προϊόντα και μάλιστα σε καλές τιμές. Γι’ αυτό και οι Αθηναίοι άρχισαν να τον προτιμούν όλο και περισσότερο και απέκτησε μεγάλη φήμη.

Κάποια στιγμή όλοι οι Αθηναίοι πήγαιναν στον Έξαρχο να ψωνίσουν καλά και φθηνά προϊόντα. Έτσι δεν άργησε πλέον η περιοχή να γίνεται γνωστή με το όνομα του μπακάλη και τη φώναζαν Εξάρχεια. Έτσι και έμεινε ενώ μέχρι τότε την φώναζαν Πιθαράδικα καθώς από εκεί οι Αθηναίοι αγόραζαν πιθάρια για τα σπίτια τους.

Πάντως ο Βασίλειος Έξαρχος, ο μπακάλης δεν ήταν ο μοναδικός Ηπειρώτης που πήγε στην Αθήνα για δουλειά. Πολλοί Ηπειρώτες μάστορες έφτασαν στην απελευθερωμένη Αθήνα, για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της πρωτεύουσας.

Ο Κονιτσιώτης Έξαρχος πάντως έγραψε τη δική του ιστορία…