Ο Βασίλης Παλαιοκώστας ήταν πιθανόν στη συμπλοκή με καλάσνικοφ στα Τζουμέρκα

Το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια «νέα συνάντηση» με τον νούμερο 1 καταζητούμενο των ελληνικών διωκτικών αρχών, Βασίλη Παλαιοκώστα, εξετάζουν σοβαρά οι αστυνομικοί που ερευνούν τη συμπλοκή κακοποιών με αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης (29.11) στα Τζουμέρκα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ATHENS VOICE, πρόκειται για το περιστατικό, που συνέβη έξω από το χωριό Κυψέλη, όπου οι τρεις επιβάτες ενός αυτοκινήτου άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά οχήματος της αστυνομίας που τους καταδίωκε. Οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει τον εντοπισμό του έλληνα βαρυποινίτη, έχουν αρκετές ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, και για αυτό το λόγο οι έρευνες των αστυνομικών από Ιωάννινα, Άρτα και Κεντρική Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το παλιό BMW -χωρίς πινακίδες- βρέθηκε να κινείται από δρόμο που χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ο δρόμος αυτός οδηγεί από τα Τρίκαλα -όπου είναι η βάση του νούμερο ένα καταζητούμενου στην Ελλάδα- στη Δυτική Ελλάδα. Ένα δρομολόγιο που σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων ετών, ο Βασίλης Παλαιοκώστας χρησιμοποιεί αρκετά συχνά.

Όπως εξηγούν στην ATHENS VOICE ανώτατοι αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για ένα δαιδαλώδες οδικό δίκτυο, κατά βάση χωματόδρομοι, που το χρησιμοποιεί κάποιος ο οποίος γνωρίζει που πηγαίνει. Σε πολλά σημεία στα ορεινά των Τζουμέρκων δεν υπάρχει καν κάλυψη από το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS) και είναι απολύτως βέβαιο πως οποιοσδήποτε δεν γνωρίζει που πηγαίνει, θα χαθεί. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ωστόσο, γνωρίζει άριστα αυτό το δρομολόγιο, αφού είναι αρκετές οι φορές που έχει διαπιστωθεί πως είχε μεταβεί σε Άρτα και Ιωάννινα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μονάδα της ΕΚΑΜ από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου -εαν εντοπιστεί το όχημα- να προχωρήσει σε έρευνες. Πάντως, πιθανό θεωρείται πως ήδη, ο καταζητούμενος κακοποιός, θα βρίσκεται στο κρησφύγετο του. Όμως οι αρχές, ως οφείλουν, συνεχίζουν τις έρευνες.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με τον αδερφό του Νίκο, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μύθο γύρω από το όνομα τους, ο οποίος περιλαμβάνει κινηματογραφικές αποδράσεις, με αποκορύφωμα αυτή από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τον Ιούλιο του 2006, ο Νίκος Παλαιοκώστας νοικιάζει με ψεύτικα στοιχεία ένα ελικόπτερο δήθεν για να πάει μια βόλτα, αλλά μόλις απογειώνεται, κολλά ένα πιστόλι στον κρόταφο του κυβερνήτη και τον αναγκάζει να πάει στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο αδελφός του, Βασίλης μαζί με τον επίσης σκληρό κακοποιό Αλκέτ Ριτζάι είναι ενήμεροι και έτοιμοι για μια ακόμη απόδραση. Εάν και στέφθηκε από επιτυχία, λίγες ημέρες αργότερα οι δράστες συλλαμβάνονται εκ νέου.

Τα αδέλφια Παλαιοκώστα κρύβονται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, πίσω από απαγωγές επιχειρηματιών, ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών. Τα δύο αδέρφια θεωρείται πως έχουν ένα τεράστιο απόθεμα μετρητών. Ο Νίκος Παλαιοκώστας, μπαινόβγαινε στη φυλακή και τον Οκτώβριο του 2021, αποφυλακίζεται υπό όρους. Μένει έως σήμερα στο πατρικό του σπίτι στα Τρίκαλα, αντιμετωπίζοντας ωστόσο σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο αδερφός του όμως, Βασίλης, παραμένει άφαντος με τις αστυνομικές έρευνες να έχουν ανακαλύψει ανά διαστήματα την εμφάνιση του σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.

Η αιτία, λένε οι αστυνομικοί που τον αναζητούν, που δεν έχει εντοπιστεί έως σήμερα είναι ότι πληρώνει αδρά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι οποίοι από ευγνωμοσύνη καλύπτουν τα ίχνη του. Κάπως έτσι άλλωστε προέκυψε και το προσωνύμιο «Ρομπέν των Φτωχών».

Γιώργος Σόμπολος