Οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Οι μετακινήσεις με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα αποτελούν τον βασικό άξονα των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Άλλωστε το κεντρικό σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι  «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στόχος των δράσεων είναι «να ενθαρρύνουν την επιλογή τρόπων μετακίνησης φιλικών στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα δράσεων είναι στοχευμένο σ’ αυτές τις ηλικίες».

Οι δράσεις διοργανώνονται με την συνεργασία πολλών φορέων της πόλης τους οποίους ο Δήμαρχος ευχαρίστησε και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Κατερίνα Βίνη.

Από τις 16 και μέχρι στις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις δημοτικών σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με την συμβολή του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Οι μαθητές θα εκπαιδευτούν από τους Υπεύθυνους της Τροχαίας Ιωαννίνων για θέματα οδικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας και θα ξεναγηθούν στους χώρους του πάρκου ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες Κυκλοφοριακής Αγωγής. Επιπλέον θα οδηγήσουν ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τέλος θα ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Μαβίλη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

17:30 – 18:30 : Ποδηλατοδρομία με τη συμμετοχή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του ΟΚΠΑΠΑ και παράλληλα περιβαλλοντικές δράσεις των ΚΔΑΠ του Πνευματικού Κέντρου.

Με σκοπό την προώθηση της ενεργούς κινητικότητας που έχει σημαντικά οφέλη στην ενίσχυση της φυσικής υγείας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις εξατμίσεις, θα διεξαχθούν ποδηλατικές διαδρομές με τη συμμετοχή ενηλίκων και παιδιών όλων των ηλικιών. Οι συμμετέχοντες, θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα στο γύρω του κάστρου (διαδρομή που προτείνεται κυρίως για παιδιά) και σε μεγαλύτερη ποδηλατική διαδρομή που θα έχει έναρξη την Πλατεία Μαβίλη και θα διέρχεται από τις οδούς Λεωφόρος Καραμανλή- Διονυσίου Φιλοσόφου- Γαριβάλδη- Λεωφόρος Κάρολου Παπούλια- Στρατηγού Βουγιάνου- Κενάν Μεσαρέ- Νικοπόλεως- Ιωαννίνων- Σολωμού- Σαμουήλ- Βελισσαρίου- Λεωφόρος Δωδώνης- Αβέρωφ- Λεωφόρος Καραμανλή και θα καταλήγει πάλι στην Πλατεία Μαβίλη.

Στην ποδηλατική διαδρομή θα συμμετέχουν και τα παιδιά του ΚΔΑΠ μΕΑ του ΟΚΠΑΠΑ.

Παράλληλα με τις ποδηλατοδρομίες θα διεξάγονται δράσεις των ΚΔΑΠ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα το κεντρικό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το έτος 2021, που είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα».

-18:30 – 18:45 : ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ BMX

Οι φίλοι των ποδηλάτων BMX θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επίδειξη ακροβατικών ισορροπίας σε ποδήλατα BMX, από διακεκριμένους ποδηλάτες.

-18:45 – 19:00 : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

Στο χώρο της εκδήλωσης θα διαμορφωθεί ενημερωτικό stand, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, σχετικά με την ασφαλή χρήση και τα σημεία τεχνικού ελέγχου του ποδηλάτου. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τον εξοπλισμό ασφαλείας που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο, τα βασικά σημεία που θα πρέπει να ελέγχουν πριν την χρήση του ποδηλάτου, τον εξοπλισμό ασφάλειας του αναβάτη και τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, ώστε να παραμένουν ασφαλείς κινούμενοι εντός του αστικού ιστού. Η ενημέρωση απευθύνεται σε όλους, καθώς θα δίνονται συμβουλές που αφορούν την ασφαλή ποδηλασία ενηλίκων αλλά και παιδιών.

-19:00 – 19:30 : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. Α.ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η οδική κυκλοφορία ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων στις ευρωπαϊκές πόλεις προκαλώντας αντίκτυπο στη δημόσια υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Καθηγητή κ. Α. Μπαρτζώκα για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της πόλης των Ιωαννίνων από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

-19:30 – 20:00 : ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΙΝΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει με τη συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Γεωργάνου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα επιβράβευσης της συμμετοχής στην εκδήλωση με εκπτώσεις σε καταστήματα εστίασης της πόλης, που αποτελεί προσφορά του σωματείου καφέ- μπαρ, εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων «Παμβώτις».

Επίσης το Αστικό ΚΤΕΛ θα διαθέσει μη ρυπογόνα λεωφορεία για την μετακίνηση από την Περιφέρεια στον χώρο των εκδηλώσεων. Η εκκίνηση θα γίνει στις πέντε το απόγευμα.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, διοργανώνονται σε συνεργασία με τους ακόλουθους τοπικούς φορείς:

  • ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Α.Ε.
  • Σωματείο Καφέ, Μπαρ, Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φυσικής
  • Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
  • Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων
  • Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων
  • Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Ιωαννίνων
  • ΟΚΠΑΠΑ – ΚΔΑΠ μεΑ
  • ΚΔΑΠ Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων.