Οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί που συγκλόνισαν το νομό Ιωαννίνων

Ο νομός Ιωαννίνων μπορεί να μην αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας αλλά έχει καταγράψει σεισμικές δονήσεις τις οποίες πολλοί κάτοικοι δε θα ξεχάσουν.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, το ipeirotika.gr θυμάται τρεις από αυτούς που ήταν ισχυροί και προκάλεσαν είτε ζημιές είτε ανθρώπινες απώλειες.

Νομοί Άρτας – Ιωαννίνων, 1 Μαΐου 1967 – 6,4 Ρίχτερ

Ένας σεισμός όχι απλός καταστροφικός αλλά φονικός. 6,4 ρίχτερ πλήττουν τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων. 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν. Πάνω από 10.000 κτήρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όσον αφορά το νομό Ιωαννίνων οι μεγάλες ζημιές έγιναν στο χωριό Περιστέρι, στο Μέτσοβο, και στο Βαθύπεδο. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για μια τρομακτική βουή και ένταση. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν 5,3 Ρίχτερ και έγινε την ίδια ημέρα με τον κύριο σεισμό.

Κόνιτσα, 26 Ιουλίου 1996 – 5,4 Ρίχτερ (6 κατά άλλες μετρήσεις)

Όποιος βρέθηκε στην Κόνιτσα εκείνη τη μέρα μπορεί να περιγράψει τις συγκλονιστικές και τρομακτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι. Ένας σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ που σαν από θαύμα δεν έχει θύματα μιας και οι ζημιές ήταν πολλές και μεγάλες. Ο έλεγχος που έγινε αργότερα έδειξε ότι από τα 925 κτίρια της πόλης στα οποία πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες, το 16% χαρακτηρίστηκε ως ακατάλληλα για χρήση ή επικίνδυνα. Το 25% ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση. Η πτώση των βράχων και ο ήχος της χαράδρας θα μείνει χαραγμένος για πάντα στις μνήμες όσων τον έζησαν.

Ιωάννινα, 15 Οκτωβρίου 2016 – 5,3 Ρίχτερ 

Ο σεισμός το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου του 2016 στην πόλη των Ιωαννίνων δεν έχει μείνει στο μυαλό των κατοίκων μόνο για την ένταση και το γεγονός ότι έγινε πριν από λίγα μόλις χρόνια αλλά και λόγω των εκατοντάδων μετασεισμών του. Για ώρες, μέρες και μήνες η πόλη κουνιόταν στον ρυθμό των ρίχτερ ακόμη και ανά λίγα λεπτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε δύο μόνο μέρες είχαν σημειωθεί πάνω από 200 μετασεισμοί στην πόλη με τους κατοίκους να είναι μόνιμα σχεδόν στον δρόμο υπό τον φόβο ενός νέου σεισμού. Αυτός ο σεισμός μετακίνησε το όρος Μιτσικέλι προς τα δυτικά κατά 1 με 1,5 εκατοστό πράγμα το οποίο χαρακτήρισαν φυσιολογικό οι επιστήμονες τότε.

Ακόμη όμως και πιο παλιά ο νομός Ιωαννίνων βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου. Το 1858 είχε σημειωθεί επίσης ένας καταστροφικός σεισμός άνω των 6 ρίχτερ. Το ίδιο συνέβη επίσης και το 1740.