Όλγα Γεροβασίλη: Οι Αρτινοί βιώνουν πισωγύρισμα

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, υποψήφιας βουλευτή Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην “ΗΧΩ της Άρτας”

ΕΡΩΤ.: Κυρία Γεροβασίλη τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2019 για την Άρτα; Και τι έγινε αυτά τα 4 χρόνια;

ΑΠΑΝΤ.: Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η περιοχή μας βίωσε δεκαετίες εγκατάλειψης και απομόνωσης και γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα σε εποχές μεγάλης οικονομικής στενότητας- επένδυσε πολλά χρήματα για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών που θα έβγαζαν τον τόπο από την μακρόχρονη αφάνεια και θα του έδιναν αναπτυξιακή προοπτική. 111 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Άρτα την τετραετία 2015-2019, περισσότερα από όσα είχαν δοθεί δεκαετίες ολόκληρες. 27 εκατ. στο Δήμο Αρταίων, 15,9 εκατ. στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, 35,3 εκατ. στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων, 32,8 στο Δήμο Ν. Σκουφά, για την υλοποίηση έργων για τα οποία συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια και τους Δήμους χωρίς να κοιτάξουμε κομματικές ταυτότητες.

Χωρίς να υπολογίζουμε, βέβαια, όσα έγιναν και δεν εκτιμώνται χρηματικά, όπως οι οδικοί άξονες, η Ιόνια και η Ολυμπία οδός, οι τρεις πανεπιστημιακές σχολές στην Άρτα, μεταξύ των οποίων και η Σχολή Γεωπονίας, που επί 40 χρόνια τη ζητούσαν οι Αρτινοί, ότι το ρημαγμένο ΞΕΝΙΑ αξιοποιείται και ξανανοίγει, το ότι μπήκε μπροστά η Οριοθέτηση του Αράχθου, το μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό έργο για την Άρτα.

Η προσπάθεια και η αποτελεσματικότητά μας αναγνωρίστηκαν από τους πολίτες της Άρτας, γι αυτό, ακόμη και το 2019, χρονιά εκλογικής ήττας, έδωσαν και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι η Πολιτεία οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια, αυτό που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας είναι ένα πισωγύρισμα, για να μην πω υπονόμευση όσων είχαν δρομολογηθεί και ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν για ολοκλήρωση στη ΝΔ.
Χαρακτηριστικά μελανά παραδείγματα το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων, ο δρόμος Αθαμάνιο – Θεοδώριανα και η παράκαμψη Αθαμανίου. Αλλά και η Γεωπονική Σχολή δεν έτυχε καλύτερης μοίρας.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακρωτηρίασε το ένα από τα δύο Τμήματά της, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων καταργώντας το. Ακύρωσαν τη δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου. Ενώ ήταν όλα έτοιμα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και η ομαδική παραίτηση των καθηγητών της Σχολής για να συρθεί η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά να πράξει το αυτονόητο. Περίεργες (sic) μεθοδεύσεις, λες και η σύνδεση και η αλληλεπίδραση Εκπαίδευσης και Παραγωγής, λες και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, με προφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ήταν μη αρεστά στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στην οποία μετέχει και ο τοπικός βουλευτής του.

Αυτή, λοιπόν, την κατάσταση μας κληρονομεί η απερχόμενη κυβέρνηση. Δέσμευσή μας είναι ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα εστιάσει και πάλι στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και όχι στην εξυπηρέτηση παρασιτικών κρατικοδίαιτων συμφερόντων. Οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν αυτό. Γι, αυτό και την Κυριακή 21 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα.

ΕΡΩΤ.: Ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται. Εσείς ως κυβέρνηση έχετε κάποιο πρόγραμμα στήριξης;

ΑΠΑΝΤ.: Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι υποφέρουν, αγωνιούν και αγανακτούν. Τα αίτια είναι πολλά και τα περισσότερα είναι κοινά με αυτά που οδηγούν τους άλλους παραγωγικούς κλάδους, τους επαγγελματίες, σε απόγνωση. Το κόστος της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών αυξάνεται ασταμάτητα, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής και μειώνοντας δραματικά το εισόδημα, ενώ τα «μέτρα» στην ουσία επιδοτούν και ανατροφοδοτούν την ακρίβεια. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των αγροτών με χαμηλές τιμές παραγωγού και ανοιχτές τιμές συμπιέζουν το εισόδημα των παραγωγών.

Απέναντι σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντά με ένα σαφές πρόγραμμα διάσωσης, που περιλαμβάνει:

 • Μη καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων στην αντλία του βενζινάδικου

 • Οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν

 • Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας

 • Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων

 • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή

 • Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών χωρίς ιδεοληψίες

 • Δημιουργία ολιστικού πλαισίου διαχείρισης των αγροτικών χρεών με προστασία της αγροτικής γης και της α’ κατοικίας

 • Άμεση επιστροφή στην κανονικότητα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

 • Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ

 • Ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ

 • Ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής

 • Άμεση ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.

ΕΡΩΤ.: Η κατάσταση με την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρέμβει στην αγορά και να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια;

ΑΠΑΝΤ.: Για την έκρηξη της ακρίβειας δε φταίει μόνο η – δεδομένη – ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης, ή η ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Τα κίνητρα της κυβέρνησης είναι ιδιοτελή, ταξικά και απόλυτα τοξικά και για την μεσαία τάξη που υποτίθεται πως θα λύτρωνε. Μετέτρεψε την αγορά εργασίας σε Φαρ Ουεστ της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Με την πολιτική της και τα χρήματα των φορολογουμένων επιδοτεί αδρά τα ολιγοπώλια στην ενέργεια και τα καύσιμα. Ενισχύει προκλητικά τα ολιγοπώλια στην λιανική σε βάρος των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που ασφυκτιούν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της ραγδαίας αύξησης του λειτουργικού κόστους τους.

Η νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παρακολουθεί όπως η σημερινή ως Πόντιος Πιλάτος ή – χειρότερα – ως Νέρωνας την κοινωνία να καταστρέφεται στο βωμό της εξυπηρέτησης των εκλεκτών φίλων του κ. Μητσοτάκη. Δε θα διανείμει εκ των υστέρων μια ανεπαρκή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα έχει προ πολλού εξαφανιστεί από τον πληθωρισμό. Η επόμενη Προοδευτική Διακυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της ώστε να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον υγιή ανταγωνισμό, δίνοντας έμφαση στην προστασία της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτοί οι άξονες της οικονομικής ζωής είναι κορυφαία παραδείγματα έλλειψης δικαιοσύνης στην Ελλάδα του 2023 και αυτό τελειώνει την 21η Μαΐου.

ΕΡΩΤ.: Μήπως η απλή αναλογική που ψηφίσατε προκαλεί πολιτική αστάθεια; Πως θα υπάρξει προοδευτική συνεργασία, όταν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι;

ΑΠΑΝΤ.: Η απλή αναλογική είναι ο μόνος τρόπος να σπάσουν οι αλυσίδες της αδιαφάνειας και της διαπλοκής στην πολιτική ζωή και να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στην λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ποιος και γιατί τη φοβάται; Εξαιτίας της ενισχυμένης αναλογικής μπορεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να παρακολουθεί βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργούς του, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Μέσα από αυτή, μπορεί η σημερινή πλειοψηφία να εργαλειοποιεί τους θεσμούς για να διώκει πολιτικούς αντιπάλους και να «ξεπλένει» έστω και προσωρινά τις ευθύνες της για τα Τέμπη, την πανδημία, τις απευθείας αναθέσεις. Με αυτή την «πετυχημένη συνταγή» ευημερούν οι κάθε λογής «Πάτσηδες», «Χειμάρρες» και «Νικολάου» του συστήματος που στηρίζεται στην κατοχή και τη νομή της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος. Αυτή η «πολιτική σταθερότητα» μοιάζει με τα σταθερά «τσιμεντένια παπούτσια» που φορούν οι μαφιόζοι στα θύματά τους πριν τα πετάξουν στη θάλασσα.

Τα διλήμματα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» και «Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης» δεν είναι τεχνητά, ψευδή ή υπερβολικά. Είναι πραγματικά και θα απαντηθούν από τους πολίτες σε λίγες ημέρες από σήμερα. Η λαϊκή ετυμηγορία θα θέσει και τα κόμματα – ιδιαίτερα εκείνα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά ή/και αριστερά – προ των ιστορικών ευθυνών τους, μπροστά στην προοπτική πραγματικής αλλαγής στην πορεία της χώρας και της κοινωνίας μας. Και όλοι θα κληθούν βάση της ίδιας ετυμηγορίας να επωμιστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν και θα κριθούν για τις αποφάσεις τους.

ΕΡΩΤ.: Αυτή την περίοδο γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην Άρτα, για το ΞΕΝΙΑ. Την παρακολουθείτε; Και ποια είναι η άποψή σας;

ΑΠΑΝΤ.: Ασφαλώς και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση που γίνεται για το αν το ΞΕΝΙΑ θα ζωντανέψει ξανά ή όχι, για το αν το Κάστρο θα ξανανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο της Άρτας και τους επισκέπτες ή όχι. Δεν είναι τωρινός αυτός ο διάλογος, απασχολεί την τοπική δημόσια σφαίρα εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Απ’ όταν ο τότε Δήμαρχος, διεκδικώντας την ιδιοκτησία του χώρου υπέρ του Δήμου, είχε κλείσει με απορριμματοφόρα και αλυσίδες την πύλη του Κάστρου. Όλον αυτόν τον καιρό -με διάφορες αφορμές, κίνητρα και στοχεύσεις- έχουν συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο φορείς, κόμματα, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, συλλογικότητες, καθώς και μεμονωμένοι συμπολίτες μας, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους. Με κοινό τόπο την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση του εν λόγω χώρου στις λειτουργίες και τη δυναμική της πόλης. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι εκτιμώ πως η πρόσφατη αναζωπύρωση της συζήτησης δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά αποτελεί ένα εργαλείο μικροπολιτικής στόχευσης, ψηφοθηρικής, λαϊκίζουσας τακτικής, παρελκυστικής σε κάθε περίπτωση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επανένταξης του χώρου του ΞΕΝΙΑ στον λειτουργικό δημόσιο χώρο της πόλης της Άρτας.

Σας υπενθυμίζω πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φροντίσαμε να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένη περιουσία της. Έχοντας, από την πλευρά μου, μια αυτονόητα ιδιαίτερη έγνοια και μέριμνα για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας και από το Δήμο Αρταίων, στον οποίον έχει παραχωρηθεί η χρήση του ΞΕΝΙΑ.
Μοναδική προϋπόθεση για την μηδενική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου (100% χρηματοδότηση του έργου) αποτελούσε ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρα της πρότασης ένταξης.
Ο Δήμος Αρταίων αρχικά επέλεξε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη ευκαιρία που του προσφέρθηκε, έτσι το έργο προεντάχθηκε. Στη συνέχεια όμως και μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, επέλεξε να μην υποστηρίξει τις διαδικασίες ένταξης, αφήνοντας έτσι το συγκεκριμένο έργο και τη χρηματοδότησή του να χαθεί. Στερώντας το έτσι, έως τώρα, από τους πολίτες και τους επισκέπτες της Άρτας, καθώς είναι αυτονόητο πως αν εκείνη η πρόταση είχε υποστηριχθεί δεόντως από τον Δήμο Αρταίων το έργο σήμερα θα είχε ήδη ολοκληρωθεί.
Εν συνεχεία, ο Δήμος επανεπέλεξε την αίτηση ένταξης μιας άλλης, τροποποιημένης σε σχέση με την αρχική πρότασης, επίσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι διαδικασίες της οποίας εξελίσσονται σήμερα.

Οι επιλογές λοιπόν της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία επτά/οκτώ/εννέα??? χρόνια είναι αυτές που αποκλειστικά καθόρισαν την πρόταση αξιοποίησης, το στάδιο ένταξης, την κατάσταση εν γένει στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Με τα ουσιώδη και κρίσιμα για τους συντριπτικά περισσότερους συμπολίτες μας θέματα, αν δηλαδή το «κουφάρι» του ΞΕΝΙΑ θα ξαναγίνει λειτουργικό κομμάτι της πόλης και αν το έρημο Κάστρο θα αποκτήσει και πάλι ζωή, να εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα.

ΕΡΩΤ.: Γιατί να εμπιστευθεί ο πολίτης τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά;

ΑΠΑΝΤ.: Θα μας εμπιστευθεί γιατί τον αντιμετωπίζουμε ως πραγματικό πολίτη και όχι ως «πελάτη». Γιατί στην πρώτη μας κυβερνητική θητεία αποδείξαμε υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, πως διαθέτουμε τις δυνάμεις και τη βούληση, ασκώντας χρηστή διοίκηση, να φέρουμε σε πέρας τους βασικούς στόχους μας κρατώντας όρθια την κοινωνία. Γιατί πετύχαμε να μειώσουμε το χρέος και να παραδώσουμε – για πρώτη φορά στην ιστορία – γεμάτα ταμεία με 37 δις ευρώ που κράτησαν τη χώρα ζωντανή. Γιατί, παρά τις πιέσεις πετύχαμε την προστασία της 1ης κατοικίας, της αγροτικής γης και των επιχειρήσεων από πλειστηριασμούς.
Γιατί την ώρα που η ΝΔ εκτόξευε το δημόσιο χρέος κατά 44 δις και κατά 40 δις το ιδιωτικό, με την πορεία μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποδείξαμε πως διαθέτουμε αξιόπιστο και συνεπή προγραμματικό λόγο που υπερβαίνει κατά πολύ την απλή καταγγελία και τους βολικούς γενικούς αφορισμούς. Γιατί διατυπώσαμε τολμηρές και ρεαλιστικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας
Θα μας εμπιστευθεί, ακόμη, γιατί μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλάξαμε, μεγαλώσαμε, διευρύναμε τις σχέσεις μας με την κοινωνία και τα κινήματα και πλησιάσαμε ακόμη πιο κοντά του. Γιατί γίναμε ακόμη πιο δημοκρατικοί στη δομή και την λειτουργία μας, ανανεώσαμε το στελεχιακό δυναμικό μας και εστιάσαμε στην παραγωγή πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας και των πραγματικών προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη.
Γιατί η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η ανεμπόδιστη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η περιφερειακή ανάπτυξη και η συλλογική ευημερία με περιβαλλοντική ευαισθησία είναι υπόθεση δικαιοσύνης. Και μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να τα εγγυηθεί.