OLIVE_CULTURE: Αποτελέσματα Εδαφολογικών Αναλύσεων Ελαιοκαλλιέργειας στο Δήμο Νικολάου Σκουφά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 24 Μαρτίου και ώρα 18:00 η Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά με θέμα «Αποτελέσματα Εδαφολογικών Αναλύσεων Ελαιοκαλλιέργειας στο Δήμο Νικολάου Σκουφά – Διαχείριση Εδάφους και Συστάσεις Λίπανσης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου “OLIVE_CULTURE” το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA CBC “Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020” μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Στo πλαίσιo των εργασιών της ημερίδας παρουσιάστηκαν προς κάθε ενδιαφερόμενο, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εδαφολογικών αναλύσεων ελαιοκαλλιεργειών του Δήμου Νικολάου Σκουφά και αναπτύχθηκαν προτάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση των προγραμμάτων λίπανσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Κωνσταντίνος Τολίδης, στέλεχος του εξωτερικού τεχνικού συμβούλου για τη διοίκηση/ διαχείριση του έργου (iNNOS I.K.E.) άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας την κεντρική ιδέα και τον στόχο του έργου, ο οποίος είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής εμπειριών, τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών εστιάζοντας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καλλιέργειας, της μεταποίησης και της εμπορίας της επιτραπέζιας ελιάς. Επίσης, ανέλυσε τον τομέα της ελαιοκομίας στη διασυνοριακή περιοχή παρέμβασης, δηλαδή στην Περιφέρεια Ηπείρου της Ελλάδας και στις Περιφέρειες Μπερατίου και Αυλώνας της Αλβανίας τονίζοντας το φιλόδοξο  εθνικό πρόγραμμα της Αλβανίας να φτάσει περισσότερα από 20 εκ. ελαιόδεντρα μέχρι το 2020 από τα 6 εκ. που διέθετε το 2010. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις δράσεις του έργου μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία του oliHUB που φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και λειτουργεί σαν ένα κέντρο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, παροχής τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, η δημιουργία 1+1 αντίστοιχων κέντρων στην Αλβανία (Αυλώνα και Μπεράτ) όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες, εργαστήρια, νεοσύστατες γεωργικές επιχειρήσεις κλπ., η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων διατροφής ελιάς και άλλα πολλά.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο κύριος Παντελής Μπαρούχας, Αν. Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Εδαφολογίας ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των 500 εδαφολογικών αναλύσεων ελαιοκαλλιεργειών από δείγματα εδάφους ελαιώνων του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Οι εδαφολογικές αυτές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εδαφολογικό Eργαστήριο Δυτικής Ελλάδας το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κατά την ομιλία του παρουσίασε πολύ αναλυτικά όλα τα στάδια της εδαφολογικής ανάλυσης και τόνισε μέσα σε όλα ότι “Το έθνος που καταστρέφει το έδαφός του αυτοκαταστρέφεται.” θέλοντας έτσι να υπενθυμίσει ότι το έδαφος είναι ένας πόρος χρήσιμος για τη συνέχισης της ζωής και να επισημάνει την σπουδαιότητα του έργου “OLIVE_CULTURE”. Επίσης ανέφερε ότι: “Είναι σημαντικό να συντηρήσουμε το έδαφος, είναι υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές και ευρύτερα να υιοθετήσουμε την έννοια της υγείας τους εδάφους.”

Δυνατότητα παρακολούθησης τώρα όλης της εκδήλωσης μέσω YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=3iRHs8_6_NY

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στο Facebook Interreg Olive Culture