Παιώνια – Δελβινάκι: Το αρχοντικό που το ’40 ήταν το νοσοκομείο των Ιταλών και σήμερα είναι ένας υπέροχος ξενώνας

Παιώνια Δελβινάκι

Σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από τα Ιωάννινα, στην περιοχή του Πωγωνίου, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στο Δελβινάκι ο παραδοσιακός ξενώνας Παιώνια (Paeonia Suites) προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης, φιλοξενίας και προσιτής πολυτέλειας συνδυάζοντας την παράδοση με τις πολύ καλές παροχές.

Πρόκειται για έναν ξενώνα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που μπορούν να απολαύσουν εκεί τον καφέ ή το φαγητό τους. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του κτηρίου που αποτελεί ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα.

Ο ξενώνας Παιώνια χτίστηκε αρχικά το 1899 από την οικογένεια Γέτα. Οι ιδιοκτήτες, οικογένεια εμπόρων που δραστηριοποιούνταν σε όλη τη νότια Ευρώπη, μετέφεραν υλικά από διάφορες περιοχές της Ευρώπης κάτω από αντίξοες συνθήκες και έφτιαξαν ένα από τα πιο ονομαστά αρχοντικά της περιοχής. Έως το 1940, ο ξενώνας χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειας ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου επιτάχθηκε από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής και χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο των Ιταλών. Αργότερα στεγάστηκε εκεί η Ελληνική Αστυνομία ενώ από το 1970 έως το 2000 το κτήριο παρέμεινε ακατοίκητο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές φθορές.

Το 2002 ξεκίνησαν οι εργασίες ώστε να λειτουργήσει ως ξενώνας, πράγμα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια! Με αφορμή τον ξενώνα Παιώνια, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και τις ομορφιές που κρύβει αυτή.

Το συγκεκριμένο κατάλυμα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των υψηλών παροχών που προσφέρει ο νομός Ιωαννίνων στον τομέα της διαμονής όχι μόνο στον κεντρικό ιστό, ενώ αποτελεί ιδανική αφορμή για να ξεφύγει κανείς για λίγες ώρες από την πόλη και να απολαύσει πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό και γλυκό!