Πώς είναι σήμερα το σπίτι της μάνας του Αλή Πασά στην Κόνιτσα

Η Ήπειρος είναι γεμάτη αξιοθέατα αλλά και κτήρια στα οποία γράφτηκε ιστορία ιδιαίτερα την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στην Κόνιτσα υπάρχουν πολλά από αυτά.

Ένα από αυτά είναι και το σπίτι της Χάμκως, δηλαδή της μάνας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Το κτίσμα που έχει απομείνει από το σπίτι είναι σε μια μεγάλη έκταση στην Άνω Κόνιτσα και είναι πλέον ένα ερειπωμένο αρχοντικό με μια τεράστια αυλή.

Στην πραγματικότητα είναι ένα συγκρότημα κτηρίων του 18ου και 19ου αιώνα τα οποία οποία αποτελούσαν το σεράϊ του Ζεϊνέλ Μπέη, παππού του Αλή Πασά από την πλευρά της μητέρας του, τη Χάμκω. Η κόρη του, λοιπόν, έζησε στην Κόνιτσα ενώ υπήρχαν και αναφορές ότι είχε βαπτιστεί και χριστιανή κρυφά.

Πρόκειται για μια επιβλητική κατασκευή όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και σήμερα αν βρεθεί εκεί. Τα δύο κτήρια περιβάλλονταν από ψηλό περίβολο με πολεμίστρες και μυστικές εισόδους. Η οικογένεια του Αλή Πασά και των παππούδων του ήταν η επιφανέστερη των μουσουλμάνων της Κόνιτσας με μεγάλη περιουσία στην περιοχή και τσιφλίκια στη Θεσσαλία.

Σήμερα αν βρεθείς στην Κόνιτσα και στο σπίτι της Χάμκως θα δεις μόνο την επιβλητική τοξωτή είσοδο, τον υπερηψωμένο πύργο που λεγόταν κούλια αλλά και κάποια βοηθητικά κτίρια. Επίσης γύρω από την τεράστια αυλή υπάρχουν ακόμη και σήμερα τμήματα από τον πανύψηλο περίβολο του συγκροτήματος.

Η Χάμκω πέθανε το 1792 και εκτός από τον Αλή Πασά είχε και μια κόρη, την Χαϊνίτζα.

Η θέα πάντως προς τον κάμπο της Κόνιτσας από το σπίτι της Χάμκως κόβει την ανάσα!

Δείτε τις φωτογραφίες του ipeirotika.gr

Διαβάστε επίσης:

Μουσείο του Βρέλλη: Το ελληνικό «Μαντάμ Τισό» που σε ταξιδεύει στο χρόνο