Πότε θα γίνει η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου και από πού θα είναι ορατή

Σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής είχε την ευκαιρία να δει τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου.  

Ξεκίνησε από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης διέσχισε το Μεξικό και συνέχισε στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ηλιου, ο ουρανός σκοτεινιάζει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του ΉΑλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές  έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο.

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου, τώρα, αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments