Ρόδος: Συνταρακτικά βίντεο με κόσμο να τρέχει για να σωθεί από τη φωτιά – Καίγονται μεγάλα ξενοδοχεία

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο που δοκιμάζει τις αντοχές ντόπιων, τουριστών αλλά και πυροσβεστών που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.

Η φωτιά μαίνεται για πέμπτη μέρα και η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Μια σειρά από περιοχές έχουν εκκενωθεί, οι φλόγες έφτασαν σε ξενοδοχεία και από το μεσημέρι γίνονται απεγκλωβισμοί και δια θαλάσσης. Πολίτες κάθε ηλικίας τρέχουν για να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Οι νέες εικόνες που ανεβαίνουν στα social media είναι συγκλονιστικές.

Επιτάσσονται όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου. Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Μια σειρά από σοκαριστικά βίντεο καταγράφουν τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων την ώρα που εγκαταλείπουν το Κιοτάρι της Ρόδου λόγω της μαινόμενης πυρκαγιάς. Μικροί και μεγάλοι ψάχνουν διέξοδο διαφυγής, ορισμένοι με τις βαλίτσες στα χέρια και στην πλάτη τους. Όσοι έχουν αυτοκίνητο προσπαθούν να βοηθήσουν και να μεταφέρουν όσους περισσότερους μπορούν. Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και η τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Εστάλη μάλιστα νέο μήνυμα για εκκένωση οικισμών από το 112. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα.

Από το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού, από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου μετά από την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στις περιοχές αυτές.

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά. Στους απεγκλωβισμούς παίρνει μέρος και το λιμενικό.

   

Όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται με τα πόδια ενώ ο ουρανός έχει καλυφθεί από ένα πυκνό σύννεφο καπνού. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Νωρίτερα, πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στη Μονή Υψενής.

  

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

Οι εκκλήσεις για βοήθεια είναι συνεχείς με τις πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε παραλίες της Λάρδου να προκαλούν αναστάτωση. Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχες στα ξενοδοχεία ώστε να προχωρησουν οι εκκενώσεις και να μην φτάσει η φωτιά σε παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις.

Διακοπές ρεύματος λόγω της φωτιάς

Λόγω της φωτιάς, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

– να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)

– να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει πως «η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών».