Σε ποια περιοχή θα γίνουν οι νέες φυλακές στα Γιάννενα

Ποια απόφαση πάρθηκε…

Την παραχώρηση έκτασης εκατό περίπου στρεμμάτων στην περιοχή της Κόντσικας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την βούλησή του να δημιουργηθεί ένα πρότυπο σωφρονιστικό κατάστημα, να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και να παραχωρηθούν στο Δήμο οι σημερινές εγκαταστάσεις στο Σταυράκι.

Το θέμα της παραχώρησης έκτασης έχει απασχολήσει τα Δημοτικά Συμβούλια αρκετές φορές τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Επανήλθε μετά από σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί στο Δήμο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο χώρος, εκατό στρεμμάτων στην περιοχή της Κόντσικας, ελέγχθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου και υπήρξε καταρχήν θετική απάντηση. Ο Δήμος, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, έχει θέσει ως όρο την παραχώρηση του χώρου όπου βρίσκεται σήμερα το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου.

Από την Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπήρξε καταρχήν θετική απάντηση ενώ στις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί
αποτυπώνεται η πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή νέων φυλακών. «Η ανέγερση ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος θα έχει προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία. Ήταν αίτημα πολλών ετών, είναι θέμα ανθρωπισμού και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης», τόνισε ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος ζητά να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράλληλα. Να προχωρήσει δηλαδή η παραχώρηση της έκτασης από το Δήμο και η παραχώρηση των σημερινών εγκαταστάσεων από τα Υπουργεία.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόντσικας Γιώργος Καραγιάννης ο οποίος τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στις θετικές αποφάσεις που έχουν ληφθούν κατά το παρελθόν για την παραχώρηση έκτασης ώστε να γίνει νέο κατάστημα κράτησης.
«Εμείς ομόφωνα έχουμε αποφασίσει στην παραχώρηση της έκτασης και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο»,  σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι το σημερινό κατάστημα στο Σταυράκι αποτελεί ντροπή και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα νέο κατάστημα κράτησης. «Συμφωνούμε στην παραχώρηση αυτής της έκτασης όπως και στη λογική της παραχώρησης στο δήμο των σημερινών εγκαταστάσεων», σημείωσε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε ότι η πόλη ωφελείται από την μετεγκατάσταση των φυλακών. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος πρέπει να γίνει ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο Σταυράκι όπου φιλοξενούνται οι φυλακές και πρότεινε πριν την τελική συμφωνία θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί κάτι τέτοιο όπως και ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία. Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» ανέφερε πρέπει να αποδοθεί ο χώρος των σημερινών φυλακών στο Δήμο και παράλληλα να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, ώστε να μην δεσμεύεται ες αεί ο Δήμος.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο σωφρονιστικό σύστημα. Θετικά στην παραχώρηση τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας.

Ο Νίκος Γκόντας, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα οφέλη από μία τέτοια παραχώρηση είναι πολλά. Ο αστικός ιστός της πόλης θα ανασάνει ενώ παράλληλα θα γίνει ένα αξιοπρεπές σωφρονιστικό κατάστημα. «Παραχώρηση υπό όρους δεν θα γίνει δεκτή από το Υπουργείο» τόνισε ο κ. Γκόντας και συμπλήρωσε πως με συστράτευση όλων των δυνάμεων μπορούμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο για την πόλη.