ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Το θέατρο του παραλόγου στην υγεία και στην Ήπειρο»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων σχετικά με τις μετακινήσεις στα νοσοκομεία…

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζοντας ως αλωτήρας του δημόσιου συστήματος υγείας, μετά τις αναστολές εργασίας και τις απολύσεις συμβασιούχων για …. “οικονομικότερες συμβάσεις” με τους ιδιώτες, μετά τις εξαγγελίες για ΣΔΙΤ και Νοσοκομεία ΝΠΙΔ, προχωρά στην ηθική και επαγγελματική εξουθένωση των Ιατρών αλλά και την αποδυνάμωση των κλινικών και των δύο νοσοκομείων του νομού Ιωαννίνων αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου. Η απόφαση, γιατροί τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων νοσοκομείων να αποσπώνται για κάλυψη εφημεριών σε μικρότερα περιφερειακά, δείχνει την γύμνια και υποκρισία της κυβέρνησης αφού φαίνεται ξεκάθαρα η διάθεσή της να μην καλύπτει τις κενές θέσεις γιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού με σκοπό να μειωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και ο ασθενής να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Οι κλινικές των δύο Νοσοκομείων αποδυναμώνονται λόγω της μετακίνησης των ιατρών τους και οι γιατροί που παραμένουν επωμίζονται το έλλειμμα των συναδέλφων τους ενώ οι ασθενείς υφίστανται την ταλαιπωρία από τα ΤΕΠ, τα εξωτερικά ιατρεία μέχρι και τις κλινικές, κατάσταση που τους καταβάλει αλλά και συχνά θέτει ακόμα και την ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα θέατρο του παραλόγου σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας, όπου για να καλυφθεί μια τρύπα, ανοίγει μια άλλη!

Σπασμωδικές κινήσεις την ύστατη στιγμή, δυσλειτουργίες και σοβαρά προβλήματα, κρυμμένα πίσω από τη μεγάλη εικόνα:  Η  ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ:  η θλιβερή ιστορία  ενός προαναγγελθέντος  θανάτου. Πρώτος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αρχή του τέλους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατί περί αυτού πρόκειται όταν λέει ότι «Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό».

Πόσο πιο καθαρά να μας το πουν; Στην  κυβέρνηση  των  «αρίστων» της  ΝΔ   δεν  χωράει το  Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ούτε βέβαια  τους απασχολεί η υγεία των πολιτών. Όσο για τους υγειονομικούς –γιατρούς καλύτερα να μην το συζητάμε! 2022: οι αναγγελίες του υπουργού υγείας για το ΕΣΥ περιγράφουν την διάλυσή του. Η μέθοδος γνωστή. Απαξιώνονται και εξευτελίζονται οι γιατροί που υπηρετούν το  Δημόσιο  Σύστημα,  αυτοί  οι  ίδιοι  γιατροί που  ήταν «ήρωες» στη  διάρκεια  της  πανδημίας. Συστηματική  υποστελέχωση όλων  των  νοσοκομείων  και  Κέντρων  Υγείας, εξοντωτικά  ωράρια εργασίας, πενιχροί μισθοί αναντίστοιχοι της εργασίας που προσφέρουν, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων με γιατρούς του δημόσιου και  ιδιωτικού τομέα να  μπαινοβγαίνουν  στα  νοσοκομεία επειδή έτσι ορίζουν “οι αγορές” και το ονειρεύεται η ΝΔ! Στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις απειλές του Υπουργείου, το φιάσκο του προσωπικού γιατρού συνεχίζεται, ενώ οι ιδιώτες κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί καταστρέφονται σε μια εργασιακή ζούγκλα. Μόνιμο θύμα η Δημόσια υγεία και οι πολίτες που απεγνωσμένα θα ψάχνουν γιατρό και δε θα βρίσκουν, αν δεν βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη.

Όλα αυτά κόντρα στις ανάγκες των καιρών, κόντρα και στις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ που προτείνουν ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων.

Και κυρίως κόντρα στην αναγκαιότητα για ένα ΕΣΥ ποιοτικό, αποδοτικό, ανοιχτό σε όλους, ένα ΕΣΥ της καινοτομίας και της νεωτερικότητας, ένα ΕΣΥ δημόσιο και κρατικό, για να είναι ανθρώπινο και αποδοτικό προς τον πολίτη.

Οι γιατροί, που μέχρι χθες χειροκροτούσε η κοινωνία, ήρθε η ώρα να ακριβοπληρώσουν την ευκολοπιστία τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν ξεχνά τους μακροπρόθεσμους στόχους της για ισοπέδωση όλων των δημόσιων δομών, γιατί έπεται συνέχεια. 

Ας φύγει η κυβέρνηση αυτή  όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη  εξουσία μήπως μπορεί να σωθεί κάτι, γιατί αξίζουμε περισσότερα από ότι μας επιφυλάσσουν. Δεν είναι ανίκανοι, είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ!

Ή ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Ή ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Φτάνει με την κοροϊδία! Να σταματήσουμε επιτέλους τους αλωτήρες των κεκτημένων μας και του ΕΣΥ, γιατί άσχετα από τον επιμερισμό των πολιτικών, κοινωνικών, και προσωπικών ευθυνών ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Έλληνας ασθενής.

Για την ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ χρειάζονται ΑΜΕΣΑ:
  • Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση στο μέσο επίπεδο της Ε.Ε.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις 
  • Μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων

Όλοι μαζί στην 24ώρη Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη  20 Οκτωβρίου, που καλούν οι ομοσπονδίες των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ) και στη συγκέντρωση στα Γιάννενα 11.30 στην Περιφέρεια.