Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα: Πότε ανοίγουν γυμναστήρια, συναυλίες, μουσική στην εστίαση

Η επιχείρηση χαλάρωσης των μέτρων του lockdown για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς μετά την εστίαση στις 3 Μαΐου και τους θερινούς κινηματογράφους, που άνοιξαν την Παρασκευή, 21 Μαΐου με όριο χωρητικότητας 75%, σειρά παίρνουν αρκετές ακόμα δραστηριότητες. «Ανάσα» αποτελεί η ύφεση των κρουσμάτων την Κυριακή, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 877 νέα κρούσματα και την Αττική να διατηρεί την αρνητική πρωτιά.

Από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου, τα ΟΠΑΠ PLAY επαναλειτουργούν, ενώ στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 31 Μαΐου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, με το ακριβές πλαίσιο και τα μέτρα ασφαλείας να ξεκαθαρίζουν έως τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσουν την έγκριση ώστε να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση από τις αρχές Ιουνίου, ενώ εντός του επόμενου μήνα θα ανοίξουν τα catering και οι δεξιώσεις, πάντα σε εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικά:

24 Μαΐου: ΟΠΑΠ PLAY

28 Μαΐου: υπαίθρια θεάματα και συναυλίες (50% πληρότητα)

31 Μαΐου: γυμναστήρια

Εντός Ιουνίου: μουσική στην εστίαση, γάμοι, δεξιώσεις (σε εξωτερικούς χώρους)

Δεξιώσεις γάμων με όρους εστίασης

Επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αυξηθεί το όριο στους γάμους, το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα. Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «στα catering και στις δεξιώσεις θέλουμε να δουλεύουν οι άνθρωποι με τους όρους της εστίασης. Αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα. Αυτή είναι η πάγια θέση του υπουργείου, αλλά η επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι από τις αρχές Ιουνίου μπορεί να εξεταστεί παράταση στην υφιστάμενη ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 00:30 που είναι σήμερα. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο καλοκαίρι, όπως συνέβη και πέρσι, το συγκεκριμένο μέτρο θα καταργηθεί.

Και μετά τι;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όταν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού στο 50% του ενήλικου πληθυσμού θα ανοίξει η εστίαση και σε εσωτερικούς χώρους, τα λούνα παρκ, το υπαίθριο εμπόριο και οι παιδότοποι. Από τα τελευταία που θα ανοίξουν αναμένεται να είναι οι εμπορικές εκθέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας., με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε άλλα ανοίγματα, όπως η μουσική στα μπαρ, τα επιπλέον άτομα σε γάμους κ.ά.

«Παρακολουθούμε τα δεδομένα κι έρχεται μια εβδομάδα που είναι πολύ σημαντική γιατί θα έχουμε στα χέρια μας σημαντικά δεδομένα από σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα δούμε πώς πάνε οι δείκτες την επόμενη εβδομάδα. Οι προγνωστικοί δείκτες που έχουμε είναι αρκετά καλοί, οπότε υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η δυνατότητα για αλλαγές. Με τα τρέχοντα δεδομένα, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε με ανοίγματα».