Τι αλλάζει στην Ήπειρο: Έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τα έργα υποδομής και την τεχνολογία

Μια ημέρα μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιοδεία στην Ήπειρο για να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας και σε τοπικό επίπεδο με μία σειρά από μέτρα-μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τις οδικές αρτηρίες, τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή, τις επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών έως και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ζητήματα υγείας.

Πρόκειται για μία περιοχή με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες εξέλιξης, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε παραμεληθεί οικονομικά από την κεντρική διοίκηση και στοίχημα της παρούσας κυβέρνησης είναι δοθεί βάρος στην τοπική οικονομία και ευκαιρίες στους νέους για να μην αναγκάζονται να «μεταναστεύουν» λόγω ανεργίας.

Για το πρωτογενή τομέα

Η κυβέρνηση στόχο έχει να δώσει κίνητρα σε νέους παραγωγούς και να ενθαρρύνει την παραμονή αγροτών στην περιφέρεια, ενώ ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης σειρά ενεργειών για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από τις απομιμήσεις.

Χρηματοδότηση για τεχνολογικό πάρκο

Εν τω μεταξύ, στην Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να αναπτυχθεί Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνα στα Ιωάννινα σε έκταση 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί για αυτό το σκοπό και πλέον συντάσσεται τα Τεχνικό Δελτίο του έργου με προϋπολογισμό περίπου 25 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση αναμένεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις 15.000 τμ. Είναι δε πολύ σημαντικό σε τοπικό επίπεδο ότι η  στρατηγική αυτή επένδυση θα ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων με νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και μεγάλους ομίλους.

Έργα υποδομής

Σημαντική έμφαση γίνεται και σε έργα υποδομής της περιοχής, τόσο σε επίπεδο αναβάθμισης του οδικού δικτύου όσο και των υπηρεσιών υγείας. Πρόσφατα η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου ανέδειξε αναδόχους για οδικά έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, ενώ εγκρίθηκε και η υλοποίηση του έργου «Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση λυόμενου κοντέινερ για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του  COVID-19», προϋπολογισμού 43.400 €.

Νέο Mega εμβολιαστικό κέντρο στα Ιωάννινα

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το νέο Mega εμβολιαστικό κέντρο στα Ιωάννινα στέλνοντας στους πολίτες μήνυμα να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω κέντρο συγκροτήθηκε σε περίπου 10 ημέρες και θα τεθεί σε λειτουργία την προσεχή Τρίτη με τέσσερις ενεργές εμβολιαστικές γραμμές.

Σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει έως 370 άτομα ανά ημέρα και οι εμβολιασμοί προγραμματίζονται ανά εννέα λεπτά. Σε πλήρη ανάπτυξη η μονάδα θα διαθέτει 10 γραμμές και η δυναμικότητά της θα ανέλθει στις 1.000 δόσεις ανά 24ωρο.

Επισημαίνεται ότι, η νέα μονάδα ενισχύει περαιτέρω τις εμβολιαστικές υποδομές που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στην οποία ήδη λειτουργούν 23 εμβολιαστικές γραμμές που στεγάζονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» και σε επτά Κέντρα Υγείας.