Τι είναι το φαινόμενο Phubbing

Γράφει η Άννα Στάση, μαθήτρια Λυκείου

Στην εποχή μας το phubbing είναι γνωστό σε όλους, όμως οι περισσότεροι δεν το αναγνωρίζουν με αυτήν την ορολογία. Προέρχεται  από τις λέξεις “phone” και “snubbing”, όπου η πρώτη λέξη περιγράφει το κινητό μας τηλέφωνο και η δεύτερη την συμπεριφορά κάποιου που περφρονεί τον άλλον δίνοντας του μηδενική σημασία.

Phubbing λοιπόν σημαίνει να βρίσκεται κάποιος συντροφιά με άλλους ανθρώπους και να τους αγνοεί επειδή ασχολείται με το κινητό του. Είσαι “phubbed’’ όταν βγαίνεις παρέα με κάποιον και αυτός/ή δεν σου δίνει σημασία γιατί κοιτάει συνέχεια το κινητό του/της.

Είναι στα αλήθεια μια πολύ γνώριμη συμπεριφορά που δυστυχώς έχουν πλέον υιοθετήσει όχι μόνο οι έφηβοι και η νεολαία αλλά και τα μικρότερα παιδιά και σιγά σιγά υιοθετούν και οι ενήλικες. Αρκεί  μια ματιά γύρω μας και θα συναντήσουμε το phubbing  στα οικογενειακά  τραπέζια, στις εξόδους με τον/ την σύντροφο, στις εξόδους με τις παρέες, αλλά ακόμα και στις βόλτες στη φύση. Θα δούμε γύρω μας ανθρώπους που αντί να συνομιλούν, να γελούν, να διαφωνούν, να φλερτάρουν, να απικοινωνούν, να αγναντεύουν την φύση και να νιώθουν, είναι απασχολημένοι με το κινητό τους: τι ανέβηκε στο Facebook, τι μήνυμα στάλθηκε στο Ιnstagram, πόσα ‘likes’ έχω, κλπ.

Επιπτώσεις του Phubbing

Σήμερα, το phubbing έχει γίνει η νέα κανονικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι αφοσιώνονται πλήρως στο κινητό τους, χωρίς να παρατηρούν τον συνομιλητή τους.

Έτσι όμως χάνεται η ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα συναισθήματα που εκφράζουν οι άνθρωποι σε μία συζήτηση, η χαρά, η λύπη, η αγωνία, η έκπληξη, η απογοήτευση, ο ενθουσιασμός, το φλερτ, δεν γίνονται αντιληπτά όταν αγνοούμε την απόχρωση και τον τόνο της φωνής, καθώς και την στάση του σώματος του συνομιλητή μας. Φιλίες αναπτύσσονται πιο δύσκολα, οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων επηρεάζονται αρνητικά.

Αλλά και η ψυχική υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται σημαντικά. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα κινητά τους ενώ τρώνε με φίλους, απολαμβάνουν το γεύμα τους λιγότερο σε σχέση με αυτούς που αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους. Έτσι τα γεύματα με τις παρέες γίνονται όλο και πιο θλιβερά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να προτιμούν να μένουν στο σπίτι και σιγά σιγά να αποκόπτουν από παρέες και να απομονώνονται. Και αυτό κατά συνέπεια οδηγεί στην αύξηση του άγχους και στην κατάθλιψη.

Εκτός από αυτό, η συνεχής χρήση του κινητού είναι βλαβερή στην όραση του ανθρώπου. Συνεπώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρειάζονται γυαλιά και φακούς επαφής για να μπορούν να δουν και να διαβάσουν.

Υπάρχει λύση για το Phubbing;

Η λύση είναι μία και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Καταρχήν πρέπει να αναγνωρίσουμε το phubbing και τις αρνητικές του συνέπειες στη ζωή μας. Το κινητό είναι μία πολύ χρήσιμη συσκευή και πλήρως απαραίτητη στη σύγχρονη εποχή. Για αυτό ο αποκλεισμός αυτής δεν είναι εφικτός. Όμως μπορούμε να βάλουμε κάποιους κανόνες έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι σχέσεις μας αρνητικά από τη χρήση του κινητού μας. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνουμε για φαγητό παρέα με φίλους, να μην βγάζουμε κάθε τόσο το κινητό μας για να τσεκάρουμε μηνύματα και emails, αλλά να κοιτάζουμε τους φίλους μας στα μάτια, να τους ακούμε με προσοχή, να μοιραζόμαστε, να νιώθουμε, να ζούμε. Να έχουμε το κινητό στη ζωή μας, αλλά να βγάλουμε το phubbing από αυτή.

Πηγή: https://www.australiacounselling.com.au/phubbing-effects-relationships-stop/ και csii.gr