Το 166… δεν θα χτυπά πλέον στο Αγρίνιο

Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάργηση του Τηλεφωνικού Κέντρου ΕΚΑΒ Αγρινίου και τη μεταφορά του στο ΕΚΑΒ Πάτρας.Προβληματισμό στον ήδη υποστελεχωμένο τομέα ΕΚΑΒ Αγρινίου έχει δημιουργήσει η απόφαση της Διοίκησης του ΕΚΑΒ να μεταφέρει το Τηλεφωνικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην έδρα του Παραρτήματος στην Πάτρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας θα τηλεφωνούν στο 166 το οποίο δεν θα χτυπά πλέον στο Αγρίνιο αλλά στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Πάτρας. Στην συνέχεια η κλήση θα διαβιβάζεται από την Πάτρα στο Αγρίνιο ώστε το ασθενοφόρο να μεταβαίνει στον τόπο του συμβάντος. Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στην διαχείριση των περιστατικών καθώς οι συντονιστές των ασθενοφόρων δεν γνωρίζουν την Αιτωλοακαρνανία. Ο νομός είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην χώρα μας με 5.447τχλμ με μεγάλο ορεινό όγκο, πλούσια μορφολογία εδάφους, λίμνες, ποτάμια, κακοτράχαλο ορεινό οδικό δίκτυο. Εκτός από τους δήμους και τις κοινότητες απαριθμεί 500 περίπου οικισμούς  αρκετοί από αυτούς είναι αχαρτογράφητοι. Λόγω της έντονης μορφολογίας του εδάφους τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις θα συντελέσουν στην αύξηση του χρόνου ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στον τόπο συμβάντος. Υποβαθμίζεται περισσότερο η Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι θέσεις του Τηλεφωνικού Κέντρου καλύπτονται σήμερα από εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 50 έτη.

Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ με επιστολή ζητάει: Την παραμονή και τον εκσυγχρονισμό του Τηλεφωνικού Κέντρου ΕΚΑΒ Αγρινίου με διαχείριση όλου του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Την δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του νομού.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ