Το χωριό της Ηπείρου στο οποίο ο Σουλεϊμάν εξόρισε τη μάνα και τη σύζυγό του

Άγρια ομορφιά και ιδιαίτερη ιστορία σε ένα από τα χωριά της Ηπείρου.

Ένα χωριό που είναι φωλιασμένο στο βουνό του Κασιδιάρη μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό. Ο λόγος για τον Παρακάλαμο Πωγωνίου και πιο συγκεκριμένα Άνω Παρακάλαμο ή Πογδόριανη όπως λεγόταν παλιά. Επί τουρκοκρατίας το χωριό είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση και μάλιστα θεωρείτο κέντρο του εμπορίου για την περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής τότε απολάμβαναν ελευθερίες από τη Βαλιδέ Σουλτάνα. Επιπλέον διατηρούσαν τόσο την θρησκευτική τους ελευθερία όσο και αυτή της διατήρησης της γλώσσας τους.

Αυτή η περιοχή που περιελάμβανε κι άλλα χωριά (πχ το Μαυρονόρος, Αρετή) αποτελούσε ουσιαστικά την Πογδόριανη όπου και ο Σουλεϊμάν είχε εξορίσει μάνα και σύζυγο και συγκεκριμένα την Χουρέμ. Όπως αναφέρει η ιστορία τις είχε στείλει εκεί γιατί οι τσακωμοί τους ήταν συνεχείς και υπήρχε ένταση στο παλάτι. Επειδή, όμως, δεν μπορούσε να εφαρμόσει κανονική εξορία και είχε επιλέξει αυτό το ελληνικό χωριό ως ασφαλές μέρος.

Πρακτικά η περιοχή είχε γίνει το δεσποτάτο της μητέρας τους. Προς το τέλος της ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η εικόνα στην περιοχή άλλαξε ριζικά. Το δεσποτάτο λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από ομάδες αντάρτικων σωμάτων. Πρόκειται για ομάδες που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ήταν σε συνεννόηση με την Ηπειρωτική Εταιρεία. Η εικόνα, λοιπόν, άλλαξε εντελώς και οι λεηλατήσεις ακολουθούσαν η μία την άλλη.

Δείτε το πανέμορφο βίντεο από το κανάλι Up Stories του Youtube…

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=qld_eCM1ndM&feature=emb_title” width=”640″ height=”640″]