Τζαμάλες: Το έθιμο που μας λείπει και φέτος στα Γιάννενα

Οι Τζαμάλες είναι ένα έθιμο που η σκούφια του κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει στα Γιάννενα κάθε χρόνο τις Αποκριές!Πράγμα που δε συνέβη ούτε πρόπερσι, ούτε πέρυσι αλλά ούτε και φέτος λόγω της πανδημίας. Είναι όμως ένα έθιμο που αγαπούμε πολύ και ελπίζουμε ότι του χρόνου θα απολαύσουμε και πάλι στα Γιάννενα.

Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής με το άναμμα μεγάλης φωτιάς σε κάθε γειτονιά των Ιωαννίνων και συνεχίζεται γύρω από τις φλόγες μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με χορούς, τραγούδια, άφθονα κεράσματα και ζεστή φασολάδα.

Στο σύνολο πάνω από 60 γειτονιές στα Ιωάννινα ανάβουν τη δική τους τζαμάλα κάθε χρόνο! Η προετοιμασία ξεκινάει τρεις μέρες νωρίτερα ώστε να συγκεντρωθούν τα ξύλα και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για το μεγάλο ξεφάντωμα.

Κάθε γειτονιά των Ιωαννίνων και κάθε χωριό του Νομού Ιωαννίνων έχει την δική του τζαμαλα. Οι πιο δημοφιλείς τζαμαλες είναι της Καραβατιάς , του κάστρου, στα Λακκώματα, Πλατανάκια, η Λούτσα.

Η δημοφιλέστερη από τους επισκέπτες και τους ντόπιους είναι η φωτιά μέσα στο κάστρο αλλά τελικά όπου κι αν βρεθείς, σε όποια γειτονιά, σου αρκεί η φωτιά και η καλή παρέα!

Πηγή φωτογραφίας: Από Jkravv – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47351726